napad na srpsku kuhinju
SVETSKI STRUČNJACI OCRNILI OMILJENA SRPSKA JELA: Obožavate da ih jedete a kažu da NISU NEŠTO, ŠOK
"To su jela koja su ukorenjena u našoj tradiciji...."
Tekst koji je objavio gastronomski sajt "Taste Atlas" o specijalitetima koji se redovno spremaju u Srbiji izazvao je veliku pažnju jer stručnjaci u oblasti kulinarstva nisu bili naročito impresionirani - čvarcima, podvarkom, poparom...
Kuvar Saša Marinković kaže da na tom sajtu ne postoje nikakvi kriterijumi i koji kuvari su rekli da su ta jela najgora.
"To su jela koja su ukorenjena u našoj tradiciji. Pihtijama unosite kolagen na prirodan način. O ukusima ne treba raspravljati, ima ljudi koji i vole i ne vole pihtije recimo", kaže on.
"Srpska salata je na listi, stvarno bezveze. To su naša tradicionalna jela u kojima se maksimalno iskoriste sastojci. Hleb od juče potopite i eto vam popara. Apsurdno mi je kao kuvaru da sebi dozvoli da kaže da je nešto loše. Koji su kriterijumi?", pita se on.
Na istom sajtu nalazi se i lista najboljih srpskih jela, na čijem je vrhu - kiselo mleko.
"Mislim da lista nije napravljena od strane ljudi koji su ta jela i probali, jer nema objašnjenja što su ta jela procenjena kao loša. Mogu reći da su ljudi možda videli kako se prave ta jela, pa im je to bilo odbojno", kaže Marinković.
(Espreso / BlicŽena)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!