OVIM NAMIRNICAMA ČESTO SE OMRSIMO, A NEMAMO POJMA ŠTA SMO URADILI: Mislimo da su posne, ali NISU
ilustracija, Foto: Aleksandar Stojanović

obratite pažnju

OVIM NAMIRNICAMA ČESTO SE OMRSIMO, A NEMAMO POJMA ŠTA SMO URADILI: Mislimo da su posne, ali NISU

Sledeće namirnice nisu posne iako se misli da jesu.

Objavljeno:

Vernici ne bi voleli da se omrse hranom pogotovo posle više dana ili nedelja posta. Ipak, može se desiti da slučajno uzmemo nešto od hrane za šta smo uvereni da je posno, a zapravo nije.

Vaskršnji post počeo je 27. februara i traje do 15. aprila, odnosno sedam nedelja i to je najduži post. Čisti misli, ali i telo. Zbog toga mnogi se odlučuju baš za ovaj način kako skidanja kilograma tako i zbog želje da ispoštuju sam period do kraja. Danas, mnogo je olakšan način kako pripreme tako i uzdržavanja od hrane jer postoje biljni sirevi, mleko koje može biti bademovo, sojino, ukusni slatkiši i slično.

Sledeće namirnice nisu posne iako se misli da jesu.

1. Gumene bombone i čokoladne bananice

Sastoje se od želea i šećera, zbog čega biste sigurno posegnuli za jednom. Zapravo, želatin se dobija kuvanjem životinjske kože ili kostiju životinja. Samim tim ni čokoladne bananice nisu posne jer se želatin koji se nalazi u njima pravi takođe od životinjskih kostiju.

2. Napolitanke

Mnogi misle da je ovaj čokoladni keks u posnoj verziji, ali zapravo nekada preliv sadrži mleko ili mleko u prahu.

3. Grickalice

Takođe, za mnoge grickalice smatra se da su posne, a može sadržati maslac ili mleko u prahu.

4. Pite

U pekarama može da se desi da su pite premazane žumancem, a da to neće reći ako ne pitate. Uvek proverite čak iako mislite da je neka pita posna, a nije izričito naglašeno.

Posno nije mleko i mlečni proizvodi, meso, jaja, alkohol... Još jednom, kada kupujete proizvode koji su biljnog porekla kao što je sir pazite da nema neki sastojak životinjskog porekla, a to je kazein.

(Espreso/Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.