SNEG ĆE SE NA OVOJ SRPSKOJ PLANINI ZADRŽATI DO ĐURĐEVDANA: Prava zimska idila USRED PROLEĆA! (FOTO)
Golija, Foto: RINA

ZIMSKA BAJKA U APRILU

SNEG ĆE SE NA OVOJ SRPSKOJ PLANINI ZADRŽATI DO ĐURĐEVDANA: Prava zimska idila USRED PROLEĆA! (FOTO)

Saobraćajnica preko Golije koja vodi ka Novom Pazaru tokom godine više je zavejana nego prohodno

Objavljeno:

Iako je proleće u punom jeku, na pojedinim planina snega još uvek ima za izvoz. Takva situacija upravo je na najvišim vrhovima Golije, na kojoj je tek sad usled malo boljih vremenskih uslova nastala prava zimska idila, a pejzaži su kao iz bajke.

- Snega ima preko jednog metra, kod nas se medvedi još uvek nisu probudili iz zimskog sna. Šalu na stranu, mi koji ovde živimo godina navikli smo na ovakve vremsnke uslove i da nam zima traje od Mitrovdana do Đurđevdana. Krajem jeseni kupimo osnovne namirnice, brašno. šećer, so u većim količinama, kako ne bi morali svaki čas ići do grada. Kad zaveje na Goliji, to je i nemoguće, kažu za RINU meštani sela Dajići.

Golija
Golijafoto: RINA

Saobraćajnica preko Golije koja vodi ka Novom Pazaru tokom godine više je zavejana nego prohodno. Ipak, putari sve vreme ulažu velike napore da putni pravac preko Ovraćenice bude u funkciji. Ono što je uprkos kalendaru ovde neophodno, jeste zimska oprema na vozilima.

Golija
Golijafoto: RINA

- Tokom zimske sezone bude mnogo avanturista koji žele da se upuste u borbu sa surovim uslovima na planini, misleći da će pobediti. Međutim, Golija je divlja i zato neretko imamo veliki broj akcija spasavanja. Slično je bilo i ove zime. Putari uvek daju svoj makisimum da deonica bude prohodna, a poslednji put je zavejana početkom aprila kada je tokom noći palo skoro pola metra novog snega u višim predelima, kaže Vitomir Arsović iz Puteva Ivanjica.

Bonus video:

02:25

SRPSKA LEPOTICA SVETSKIH RAZMERA! Golija upisana u UNESKOVU listu, a ovo su bili njeni glavni aduti! (KURIR TELEVIZIJA)

(Espreso / RINA)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.