Položeni venci na spomenicima braniocima Sremske Mitrovice u Aprilskom ratu i Milenku Božiću, heroju sa Košara
Foto: sirmiuminfo.rs

promo

Položeni venci na spomenicima braniocima Sremske Mitrovice u Aprilskom ratu i Milenku Božiću, heroju sa Košara

U ime Grada Sremska Mitrovica polaganjima cveća prisustvovao je Zoran Miščević iz Gradske uprave za kulturu i sport, koji je istakao važnost sećanja

Objavljeno: 15:33h

U Sremskoj Mitrovici i Laćarku položeni su venci na spomenike herojima koji su dali živote za odbranu domovine. Reč je o branicima Sremske Mitrovice u Aprilskom ratu 1941. godine i spomeniku Milenku Božiću, vojniku Vojske Jugoslavije, koji je poginuo 11. aprila, na Uskrs 1999. godine braneći Srbiju i tadašnju Jugoslaviju u borbama kod karaule Košare.

Inicijator postavljanja spomen-obeležja braniocima Sremske Mitrovice u Aprilskom ratu 1941. bio je Stevo Lapčević koji je rekao: „Ideja je bila da se obeleži mesto na kom su vojnici Kraljevine Jugoslavije branili ovaj grad u Drugom svetskom ratu, čega se decenijama faktički niko nije ni sećao”, dodajući da je odbrana jugoslovenskih vojnika bila hrabra, a stradanje veliko, jer su bobre trajale od 10. do 13. aprila 1941. na mestu gde se nalazio pontonski most.

Spomenik Milenku Božiću postavljen je prošle, 2022. godine na inicijativu Mesne zajednice Laćarak, čiju su predstavnici zajedno sa predstavnicima Grada Sremska Mitrovica i SUBNOR-om položili cveće: “Milenko Božić je bio heroj koji je svoj život dao na Košarama, stradao je na Opljažu kod Musine kuće na Vaskrs 11. aprila 1999. Godine. Odlikovan je ordenom za zasluge iz oblasti bezbednosti prvog stepena, njegova zasluga je izuzetno velika. Mesna zajednica je time htela da da doprinos da se njegov lik i delo, njegova hrabrost nikada ne zaboravi i da da primer kako se brani voljena otadžbina”, rekla je Vesna Skakun, predsednica Saveta MZ Laćarak.

1 / 4 Foto: sirmiuminfo.rs

U ime Grada Sremska Mitrovica polaganjima cveća prisustvovao je Zoran Miščević iz Gradske uprave za kulturu i sport, koji je istakao važnost sećanja: “Oni su tu poginuli, oni su ostavili tu svoje živote i upravo to krojili istoriju Sremske Mitrovice istoriju Srbije dobro je se ovo ne zaboravi, ovde smo svake godine da se setimo svih ljudi njihove zasluge i da ostavimo zadužbinu onim generacijama koje dolaze posle nas da se takve istorijske stvari više ne bi trebalo ponavljati, da ne bi trebalo poginuti i da odamo počast tim ljudima”.

(Espreso / Promo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.