MISTERIJA ISPOD TARE: Na stenama urezani DREVNI SIMBOLI! Niko ne zna NJIHOVO pravo značenje, a ni kako su nastali! (FOTO)
Foto: Printscreen/RTS

tumačenje!

MISTERIJA ISPOD TARE: Na stenama urezani DREVNI SIMBOLI! Niko ne zna NJIHOVO pravo značenje, a ni kako su nastali! (FOTO)

Slični su simboli i u kanjonu Brusnice na Tari, istovetni su i toponimi, tu su i nekropole, a sve budi maštu i čeka odgovore. Postoji tu još skrivenih lokaliteta sa nekim porukama iz prošlosti koje stručnjaci tek treba da nam protumače
Objavljeno: 23:05h

Rečica Perućac čuva drevno predanje koja počinje sa druge strane Tare, u selu Žljeb, ispod jedne stene na kojoj vekovima stoje upisani simboli i znaci koje još uvek niko nije pročitao.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Ova reka nastaje u podnožju Tare, vodopadom se stropoštava u Drinu, ima svoje vodenice, a imala je i prvu hidrocentralu u Perućcu, strugare i ribnjake.

foto: Printscreen/RTS

Kraj Višegrada, pod jednim od visova Tare, još živi predanje o reci Perućac. Prema predanju, Perućac je izvirao pod natpisom, a zatvorila ga je Prokleta Jerina. Potom je izbacila vodu tačno po dijagonali, gde teče Perućac u Bajinoj Bašti. A kada je izvor zatrpan, na stenu su upisani simboli i to bojom koja odoleva vekovima.

foto: Printscreen/RTS

"Oduvek od kada smo mi ovde, ovde smo se rodili i mi, i naši roditelji, i naši dedovi i pradedovi, to stoji. Samo smo čuli da ko bi znao te simbole pročitati, znao bi i Perućac otvoriti, da ponovo krene voda. Priča se da je neki arheolog Kraljevine Jugoslavije pred sam Drugi svetski rat prošao tuda i istraživao, ali ga je rat omeo u planovima da odgonetne to što je upisano u stene", pričaju meštani.

foto: Printscreen/RTS

Slični su simboli i u kanjonu Brusnice na Tari, istovetni su i toponimi, tu su i nekropole, a sve budi maštu i čeka odgovore. Postoji tu još skrivenih lokaliteta sa nekim porukama iz prošlosti koje stručnjaci tek treba da nam protumače.

Već svrstavana u najvrednije i najbogatije ekosisteme Evrope, Tara je i čudesna riznica kulturno-istorijskog nasleđa. Na njoj su sačuvane ne samo Pančićeva omorika, živi fosil svetske flore, već i poruke njenih drevnih stanovnika.

(Espreso.co.rs / Rts)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.