OVO IME SU NOSILE NAJMOĆNIJE ŽENE ŠIROM SVETA: Vekovima je poznato po SNAZI I POBEDI
Foto: Profimedia

otkrivamo

OVO IME SU NOSILE NAJMOĆNIJE ŽENE ŠIROM SVETA: Vekovima je poznato po SNAZI I POBEDI

Smatra se da je ovo ime latinskog porekla, ali postoje i određena verovanja da je poreklom i iz engleskog jezika, pa čak ima i onih koji tvrde da je i španskog, grčkog, pa i jevrejskog i ruskog porekla

Objavljeno:

Ime Viktorija važi za jedno od najlepših ženskih imena na svetu, a iz mora drugih popularnih imena izdvaja se zbog svog moćnog značenja. Ovo ime je nosila moćna rimska boginja pobede, a sama reč je izveden ženski oblik od latinske reči "victorius" koja znači pobednik.

Smatra se da je ovo ime latinskog porekla, ali postoje i određena verovanja da je poreklom i iz engleskog jezika, pa čak ima i onih koji tvrde da je i španskog, grčkog, pa i jevrejskog i ruskog porekla.

Etimologija, međutim, ipak upućuje da je Viktorija žensko ime izvedeno iz latinskog jezika i da u bukvalnom prevodu znači "pobeda". Koren i ženskog i muškog imena je najverovatnije nastao izvođenjem od latinskog glagola "vincere" što znači "osvajati".

Postoje indicije da, kada bi se zagrebalo još dublje u prošlost, ovaj latinski glagol ima praindoevropske korene i da reč zapravo vodi poreklo od korena reči "weik" što znači snaga, energija, boriti se, osvajati. No, iako postoje razne priče o njegovom nastanku, činjenica je da se ime ukorenilo u skoro sve narode širom planete.

(Espreso/Ona)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.