SRPSKO KAMENO SELO U KOJEM JE VREME STALO: Autentične i NEOBIČNE kuće raspametile stručnjake širom sveta! (VIDEO)
Gostuša, Foto: Printscreen/Youtube/Na Dohvat Ruke

jedinstveno u svetu

SRPSKO KAMENO SELO U KOJEM JE VREME STALO: Autentične i NEOBIČNE kuće raspametile stručnjake širom sveta! (VIDEO)

Ovde je vreme davno stalo i očuvalo izvornu lepotu kamenog sela

Objavljeno:

Da li ste posetili neko mesto koje je u potpunosti izgrađeno od kamena i od materijala koji se može naći u blizini? Ako niste, selo na obroncima Stare planine je pravo mesto za vas!

Stara planina
Stara planinafoto: Marina Lopičić

Selo Gostuša privuklo je pažnju domaćih ali i stranih turista, takođe, veliki značaj ovom mestu pridali su i strani stručanjici koji su zadivljeni kućama građenim od kamena, blata i drugih prirodnih materijala.

Pored toga što predstavljaju pravi kuriozitet za arhitekte širom sveta, ova domaćinstva su posebna i po tome što su očuvala autentičan izgled.

Škola u Gostuši postoji od 1840. godine. Dana 27. decembra 1867. godine dobilo je mesto učitelja - "daskala" Tasu Džunina od sela Ržana. Primljen je za platu od 330 groša od "crkve". Trebalo je da drži desnu pevnicu u crkvi i uči decu u školi. Seljani su imali da ga hrane, o svom trošku.

Kuća od kamena
Kuća od kamenafoto: Printscreen/Youtube/Na Dohvat Ruke

Na ovom mestu nekada je živelo 1.500 stanovnika, danas je taj broj značajno mali, i smatra se da ovde trenutno živa stotinak meštana.

Ono što je do sada utvrđeno jeste da su kuće zidane bez maltera ili bilo kog drugog vezivnog materijala, tačnije tehnikom pod nazivom suvozidica. To znači da umesto ćeramide i crepa, kao osnovni materijal za pokrivanje služe kamene ploče, pa su sve zgrade praktično od temelja do krova, od kamena. Za izvođenje ovakvih radova potrebni su veliko majstorstvo, iskustvo i trud. I upravo je to ono što ih čini tako jedinstvenim, retkim i nečim što jednostavno mora da se vidi i doživi.

Veliki potencijal kamenog sela ogleda se i u okruženosti i blizini mnogobrojnih prirodnih i kulturnih bogatstava ovog dela Srbije. To je pre svega prelepa Stara planina, a u blizini je i Pirot sa raznovrsnim materijalnim i nematerijalnim kulturnim nasleđem. Ovde treba dodati i gastronomkse specijalitete ovog kraja, kao što je naravno priotski kačkavalj.

10:49

STARA PLANINA KRIJE PRAVO BLAGO! Da li ste znali OVO?

(Espreso / b92)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.