EVO KAKO NAGLA PROMENA VREMENA UTIČE NA ZDRAVLJE! Uradite ovo da se ZAGREJETE i obavezno izbegavajte OVE NAVIKE!
Sneg, Foto: Andrej Ivanov / AFP / Profimedia

VAŽNO

EVO KAKO NAGLA PROMENA VREMENA UTIČE NA ZDRAVLJE! Uradite ovo da se ZAGREJETE i obavezno izbegavajte OVE NAVIKE!

Greške koje pogoršavaju situaciju!

Objavljeno:

Definitivno nismo očekivali sneg u aprilu i posle izuzetno toplih dana, ovakav prelazak mogao bi da bude veliki šok za organizam. Ukoliko imate problem da se zagrejete, dajemo vam nekoliko praktičnih saveta.

Rezervne čarape

Čarape ne zauzimaju mnogo mesta, tako da možete uvek da ih imate u tašni, kao rezervne ako vam te na vama ne budu dovoljne kada izađete iz kuće. To je naročito dobra ideja ukoliko pada kiša ili je napolju sneg.

Čarape
Čarapefoto: Profimedia

Ljuta hrana

Začinite svoje telo nekom ljutom hranom, od koje ćete svakako krenuti da se znojite i osetiti vrelinu. Samo nemojte da preterate sa ljutim papričicama.

Topla voda

Najbrži način da se ugrejete je da pustite toplu vodu da klizi preko važih ručnih zglobova. Zagrejana krv putuje telom i čini da vam bude toplije za samo nekoliko sekundi. Dakle, kada krenete da cvokoćete, brzo stavite zglobove pod toplu vodu i čućete sebe kako ispuštate zadovoljni uzdah.

Vruć krompir

Stavite krompir u mikrotalasnu na 20 sekundi i potom ga neko vreme držite u rukama. Zvuči blesavo, ali deluje!

Obrnuta psihologija

Hladno vam je u svakom atomu vašeg bića, ali možete sebe da ubedite kako ipak nije tako. Zamislite da je neka vatra unutar vas, da sedite pored toplog kamina, ili da jednostavno uživate u ovom "prohladnom" vremenu i čudite se kako vam nije uopšte hladno.

Druga taktika je da pomislite na neko mesto koje je daleko hladnije od ovoga na kojem se vi nalazite.

Hladne ruke
Hladne rukefoto: Profimedia

Kupka umesto tuširanja

Potopite se u toplu kupku. Vaše telo će upiti toplotu iz vode i zadržati je neko vreme kada izađete iz kade. Još ako odmah popijete dopao čaj, pa još dodate malo đumbira, biće vam pretoplo! Možda budete bili raspoloženi i za ovaj egzotični čaj sa mlekom.

Za razliku od hroničnih bolesnika, usled promena vremena relativno zdrave osobe često ne znaju da kažu zašto imaju tegobe. Istraživanja su pokazala da meteoropatija najčešće pogađa decu mlađu od petnaest i osobe starije od pedeset godina.

Najmlađi su osetljivi na promenu vremena jer više od ostalih slede instinkte i reaguju na uticaje elektromagnetnih talasa, a starije osobe imaju osetljiviji metabolizam, koji jače reaguje na hormonske promene uzrokovane promenom vremena.

Oblačno vreme bez sunca izaziva čak i kod relativno zdravih osoba manjak energije. Ljudi, pogotovo kada pada kiša i kada je visoka vlažnost vazduha osećaju pospanost, nevoljnost, gubitak energije, ponekad i vrtoglavicu i glavobolju. Sa druge strane, kada je sunčan i vedar dan te iste osobe su aktivnije i za kraće vreme realizuju više stvari.

SAVETI

Dovoljno sna – umoran čovek osetljiviji je na sve, pa i na promene vremena. Zato je zdrav san veoma važan za naš organizam. U snu se luče supstance koje snižavaju nivo hormona stresa, regulišu krvni pritisak, jačaju sve odbrambene mehanizme. U toku dana češće se odmarajte i relaksirajte.

Budite aktivni – dugoročno gledano, redovna fizička aktivnost jača organizam i pomaže mu da lakše izdrži razne napore i promene, pa i vremenske. Zato je važno kontinuirano vežbati, i to najmanje tri puta nedeljno. Kada zahladni preporučuje se šetnja i vežbe ali blažim tempom.

Svakodnevno provodite neko vreme na svežem vazduhu jer je to odličan način da se spreče intenzivne reakcije na promene vremena.

Redovno se tuširajte naizmenično toplom i hladnom vodom, posebno osobe sa niskim pritiskom.

Što više vitamina – da biste lakše podneli temperaturne oscilacije, pređite na laganu hranu, a smanjite upotrebu soli i začina ili ih potpuno izbacite iz upotrebe. Jedite što više svežeg voća i povrća i uzimajte dovoljno tečnosti.

Ako van kuće boravite duže vreme u toku dana, obucite se slojevito, vodeći računa da odeća bude od prirodnih materijala i prilagođena i za hladniji i topliji deo dana.

Ukoliko ne morate, nemojte izlaziti iz kuće u ranim jutarnjim i kasnim večernjim satima kada su niže temperature vazduha.

Ako imate hroničnu bolest, izbegavajte mogućnost stresa i strogo se pridržavajte propisane terapije. Ukoliko smetnje koje osećate duže traju i pojačavaju se, obratite se lekaru.

Pratite bioprognozu i ponašajte se u skladu sa uputstvima. Najvažnije od svega je da shvatite da je nagla promena vremena prolazna.

(Espreso / Srbija Danas)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.