PITALI SMO HIDROLOGA DA LI SRBIJI PRETE POPLAVE ZBOG OBILNIH PADAVINA: Očekuje se porast vodostaja na 13 REKA!
Hidrolog, Foto: AP Photo Marjan Vucetic, foto rina, Printscreen/Youtube/RTS Beogradska hronika Jutarnji program

velike količine padavina

PITALI SMO HIDROLOGA DA LI SRBIJI PRETE POPLAVE ZBOG OBILNIH PADAVINA: Očekuje se porast vodostaja na 13 REKA!

Upozorenje je izdato i za Beograd na sneg i formiranje snežnog pokrivača i isto se odnosi na današnji i sutrašnji dan

Objavljeno:

Republički hidrometeorološki zavod izdao je danas tri meteorološka upozorenja, dva za Srbiju i za Beograd, koja se odnose na veliku količinu padavina, kao i jedno hidrološko upozorenje na povećanje vodostaja reka u Srbiji.

Kako je navedeno na sajtu, prema upozorenju za područje Srbije na veliku količinu padavina, za danas je najavljeno oblačno vreme sa kišom, a na planinama sa snegom. Veća količina padavina očekuje se u drugom delu dana u južnim i istočnim predelima, od 20 do 40 mm za 12 h, ponegde i više.

Sneg na planinama
Sneg na planinamafoto: RINA

RHMZ je objavio i upozorenje za područje Srbije na sneg i formiranje snežnog pokrivača, a koje se odnosi na današnji i sutrašnji dan. Danas i u utorak u planinskim predelima padaće sneg uz formiranje snežnog pokrivača, od 20 do 50 cm. U nižim predelima danas se očekuje sneg i formiranje snežnog pokrivača krajem dana i tokom noći ka utorku, kao i u utorak tokom dana visine od 10 do 20 cm, osim na severozapadu Vojvodine i u Timočkoj Krajini.

Upozorenje je izdato i za Beograd na sneg i formiranje snežnog pokrivača i isto se odnosi na današnji i sutrašnji dan. U Beogradu se danas krajem dana očekuje pad temperature, a kiša će preći u sneg, pa se tokom noći ka utorku i u utorak očekuje formiranje snežnog pokrivača visine od 10 do 20 cm.

Hidrolog Republičkog Hidrometeorološkog zavoda Srbije, Dejan Vladiković, objasnio je za Espreso na šta se odnosi hidrološko upozorenje zavoda te da li postoji razlog za brigu od izlivanja reka iz svojih korita.

Dejan Vladiković
Dejan Vladikovićfoto: Printscreen/Youtube/RTS Beogradska hronika Jutarnji program

Imanjući u vidu da nam slede jače padavine i jače zahlađenje, mi smo izdali hidrološko upozorenje da bi već od kraja dana, tokom sledeće noći i tokom sutrašnjeg dana, mogli da budu veći porasti vodostaja reka u istočnom i jugoistočnom delu Srbije", govori hidrolog Vladiković za Espreso.

Kako je dalje objasnio, porast vodostaja očekuje se na 13 reka u tom delu Srbije.

Vodostaj na Mlavi i na Peku bi se kretali između redovne i vanredne odbrane od poplava, to jest između prvog i drugog stepena odbrane. Na ostalim rekama u tom delu Srbije, to jest na Crnom i Belom Timoku, Južnoj Moravi, Toplici, Veternici, Jablanici, Pustoj, Nišavi, Rasini, Jasenici i Кubršnici vodostaji će biti u većem porastu tokom 03. i 04. aprila i kretaće se oko granica redovne odbrane od poplava. Na manjim bujičnim vodotocima ovih slivova moguća su lokalna izlivanja", ispričao nam je dalje sagovornik.

Izlivanje reke
Izlivanje rekefoto: RINA

Razlog su jake padavine, a kako je hidrolog objasnio, iste neće biti samo u obliku kiše.

"Jaki ciklon koji ide sa juga i jugoistoka donosi padavine u obliku kiše, posle će one, kako bude hladnije, prelaziti u sneg, ali ne u svim predelima tako da će u nekim jugoistočnim delovima Srbije biti stalno kiše", ispričao je za kraj hidrologza Espreso.

02:17

GLEDAŠ KAKO REKA NOSI SVE I ČEKAŠ KAD ĆE I TEBE! Potresna svedočenja meštana Novog Pazara i Tutina posle APOKALIPTIČNIH POPLAVA

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.