ZEMLJA NIJE JEDINO MESTO ZA ŽIVOT: Srpski astronomi otkrivaju! (FOTO)
Foto: Profimedia

ETO IZNENAĐENJA!

ZEMLJA NIJE JEDINO MESTO ZA ŽIVOT: Srpski astronomi otkrivaju! (FOTO)

Tri od sedam planeta koje su nedavno otkrivene imaju jako dobre uslove u kojima se može zamisliti život, rečeno je danas na skupu "Sedam planeta, oktriće i posledice" u organizaciji Centra za promociju nauke
Objavljeno: 22:45h

Direktor Instituta za fiziku Aleksandar Bogojević rekao je da je veliki uspeh što uopšte možemo da istražujemo ekstrasolarne planete jer ih je jako teško detektovati.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

foto: express.co.uk

"Sve smo bolji u tom detektovanju i sada možemo da vidimo i malecke kamenčiće kao što je naša zemlja", rekao je Bogojević.

On je rekao da će biti potrebno četiri do pet godina da se zaviri u atmosferu novih planeta i da se tako utvrdi da li ima uslova za život pa čak i života.

Evakuisan londonski most: Zatvorene obližnje stanice, istraga u toku! (FOTO) (VIDEO)

"Kiseonik je taj koji uvek proizvode živa bića, tako da ako pronađemo kiseonik u određenoj količini to bi moralo značiti da ima i života", navodi Bogojević.

Docent na katedri za astronomiju Matematičkog fakulteta Dragana Ilić, kaže da je ovo otkriće zanimljivo jer su ove planete osim što su slične zemlji nalaze i na takvom rastojanju od matične zvezde da bi mogle da razviju život sličnoj zemlji.

Ona kaže da se ove planete nalaze u "nastanjivoj" zoni, i da će u budućnosti pomoću novih teleskopa biti moguće snimiti hemijski sastav planeta kako bi utvrdili da li tamo postoji život sličan životu na zemlji.

Novinar u oblasti astronomije Saša Mirković, ističe da je rano za zaključke i da ove planete za sada podsećaju na zemlju po veličini, ali da ako postoji tečna voda i atmosferski uslovi moguće je pronaći i život.

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.