MINISTARSTVO OBEZBEDILO BESPLATNE UDŽBENIKE ZA POSEBNE GRUPE UČENIKA: Prijave traju do OVOG DATUMA
Udžbenici, Foto: Nebojša Mandić

škola

MINISTARSTVO OBEZBEDILO BESPLATNE UDŽBENIKE ZA POSEBNE GRUPE UČENIKA: Prijave traju do OVOG DATUMA

Vlada Srbije je preko Ministarstva prosvete izdvojila 720 miliona dinara za nabavku bespatnih udžbenika za učenike

Objavljeno:

Ministarstvo prosvete i ove godine obezbeđuje udzbenike za određene kategorije dece. Prijavljivanje po školama je do 10. aprila. A škole će potom, putem uspostavljenih kanala komunikacije – oglasne table, vajber grupe ili sajta škole obavestiti roditelje da li su deca ostvarila pravo na besplatne udzbenike, prenosi RTS.

Vlada Srbije je preko Ministarstva prosvete izdvojila 720 miliona dinara za nabavku bespatnih udžbenika za učenike. Prošle godine je oko 88.000 đaka ostvarilo to pravo, što je oko 18 odsto učeničke populacije.

- Učenici koji pohađaju nastavu po obrazovnom planu, takozvani IOP 1i IOP 2, i daroviti učenici IOP 3, to je novina u odnosu na prošlu godinu, učenici koji su u porodici primaoci novčane socijalne pomoći, zatim učenici koji su gluvi, za 1. i 2. razred, takođe i učenici kojima je potrebna pomoć u smislu Brajevog pisma ili učenici koji rade nastavu po drugim sistemima - kaže Milan Pašić, pomoćnik ministra prosvete.

Deca
Decafoto: Profimedia

Za prvi ciklus obrazovanja đaci će dobiti udzbenike iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, matematike, sveta oko nas, prirode i društva i obavezanog stranog jezika. A od petog do osmog razreda - to su knjige iz srpskog odnosno maternjeg jezika, matematike, prvog stranog jezika, biologije, istorije hemije, fizike i geografije.

- Što se tiče saradnje sa određenim lokalnim samoupravama, koje takođe u okviru unapređenja kvaliteta obrazovanja i vaspitanja osnovne škole daju mogućnost, mi svakako podržavamo te odluke i verujemo da su sve lokalne samouprave u skladu sa svojim budzetima odgovorne, kao i da su autonomne i da će pružiti podršku i ostalim učenicima iz drugih kategorija - rekao je Pašić.

Prijavljivanje je do 10. aprila.

Bonus video:

01:46

MLAĐE GENERACIJE META ZLOUPOTREBA U DRUŠTVU: Treba li deca da uče o Haškom tribunalu?

(Espreso/ Telegraf.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.