EVO KADA SU CVETI OVE GODINE: Ispoštujte OVAJ OBIČAJ da bi vam se OSTVARILA ŽELJA!
Cveti, Foto: Vikipedija / Javno vlasništvo

PRAZNIK

EVO KADA SU CVETI OVE GODINE: Ispoštujte OVAJ OBIČAJ da bi vam se OSTVARILA ŽELJA!

Među pravoslavcima Cveti važe za jedan od najradosnijih praznika

Objavljeno:

Cveti je praznik koji se uvek praznuje u nedelju, dan nakon Lazareve subote i nedelju dana pre pravoslavnog Uskrsa, koji se ove godine obeležava 16. aprila.

9. april 2023. je datum kada će pravoslavni vernici ove godine proslaviti Cveti, a ovaj praznik ustanovljen je u Jerusalimu krajem IV veka, za uspomenu na poslednji, carski i svečani ulazak Isusa Hrista u sveti grad Jerusalim, i na poslednju nedelju njegovog života.

Među pravoslavcima Cveti važe za jedan od najradosnijih praznika, a glavni običaj je branje cveća koje, međutim, nikako ne treba unositi u svoj dom.

Na Cveti se bere cveće, ali se ne unosi u kuću, već se drži u dvorištu u posudi sa vodom. Vodom u kojoj je cveće stajalo se umivaju ukućani, kako bi bili rumeni i zdravi. Običaj je da se tog dana mladi međusobno daruju cvećem.

1 / 8 Foto: Printscreen YouTube/Uradi Sama- Ideje za kreativce

Veruje se da onaj ukućanin koji prvi ubere cvet dobija pravo na jednu želju, koja će mu se sigurno ispuniti ako snažno veruje.

Do današnjih dana se održao i običaj da momak od ubranog cveća napravi buket, u kome svaki cvet ima svoje značenje, i odnese ga devojci. Po tome kojih cvetova ima najviše, devojka razaznaje mladićeva osećanja.

Od praznika Cveti do Duhova (koji se ove godine obeležavaju 28. maja) cveće se ne bere.

(Espreso / Lepa i Srećna)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.