VERUJE SE DA ONI KOJI GA NOSE MOGU DA PREBRODE SVE ŽIVOTNE POTEŠKOĆE: Ovo srpsko muško ime je pravo RATNIČKO
Bebeća noga, Foto: Profimedia

On je tu da predstavlja borbu

VERUJE SE DA ONI KOJI GA NOSE MOGU DA PREBRODE SVE ŽIVOTNE POTEŠKOĆE: Ovo srpsko muško ime je pravo RATNIČKO

Autohton stari naziv koji se izvodi iz reči "borba" i "vojnik" i izražava želju roditelja da dete bude borbeno

Objavljeno:

Postoji mnogo razloga zašto roditelji žele snažno, ratničko ime za svoje dete. Možda su se teško izborili da postanu roditelj ili se sama beba borila da stigne ovde. A možda je njen put na svet bio dovoljno lak, ali je morala žestoko da se bori kada je stigla ovde.

Otud negde potiče i srpsko muško ime Borjan, koje se često sreće kao prezime u Dalmaciji i Lici (Hrvatska) i Bjelopolju (Crna Gora). To je autohton stari naziv koji se izvodi iz reči "borba" i "vojnik" i izražava želju roditelja da dete bude borbeno.

Beba
Bebafoto: Profimedia

Postoji i njegov ženski oblik - Borjana.

Smatra se da se osobe koje se zovu Borjan poštene, kreativne i duhovno snažne, da su sposobne da prebrode mnoge teškoće u životu. Rutinu života podnose lakše nego drugi. Sposobne su da vole čista srca.

Borjani se teško zaboravljaju, uvek privlače pažnju na ovaj ili onaj način. Svoje ime nose sa sigurnošću i svesni su sebe. Uglavnom postižu uspeh u životu. Ne podnose da su gubitnici i imaju jak osećaj identiteta.

Kako je Borjan muško ime domaćeg porekla čije značenje imena dolazi od osnove "boriti se", mnogo je njegovih pandama u stranim jezicima, pa i iako nemaju nikakvu sličnost po zvučnosti, predstavljaju upravo ono što je univerzalno za sve ljude - njihova imena označavaju borbu.

Dečak
Dečakfoto: Profimedia

Među samo nekima od njih se izdvajaju Agnar - norveško ime koje znači ratnik, ili Špansko i italijansko ime - Alfonso, koje znači "bitka" ili "plemenit" i "spreman". Tu je recimo i englesko ime Alvej, koje koren ima u nazivu borbenog vilenjaka.

Asim je, recimo, arapsko ime pandam Borjanu, koje znači zaštitnik. Bler potiče od galske reči "blar", što znači ravnica, polje, bojno polje. Tu je i rusko ime Igor, koje znači ratnik predaka. U Irskoj Katan znači bitka.

Na sanskritu u Indiji Čanda je ime koje znači "žestok" ili "strastven" dok je na korejskom Ho-džin ime izneseno iz "žestokog napredovanja". Francuzi imaju svoju verziju imena Borjan, odnosno Klovis, koji znači "slavan u borbi".

Recimo, i Faris je arapsko ime koje znači "vitez", a najčešće se koristi u Bosni i Hercegovini, gde je bilo 32. najpopularnije ime koje je dato dečacima u 2019. godini, a inače je bilo veoma popularno ime krajem 19. i početkom 20. veka. Odnedavno se ponovo pojavilo u Francuskoj.

Tako da, ako ponosno već nosite ime Borjan, a naletite na stranca sa nekim od ovih imena, možete slobodno da kažete da ste imenjaci.

(Espreso / Ona.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.