BAKA VASILIJA VEĆ POLA VEKA SVAKODNEVNO VOZI TRAKTOR: Ljubav nasledila od oca, a UPRAVLJA BEZ GREŠKE!
Traktor / Ilustracija, Foto: RINA

SVAKA ČAST

BAKA VASILIJA VEĆ POLA VEKA SVAKODNEVNO VOZI TRAKTOR: Ljubav nasledila od oca, a UPRAVLJA BEZ GREŠKE!

Njen traktor “Rakovica” kupljen je pre više od pola veka i danas izgleda kao nov

Objavljeno:

Baka Vasilija Đorđević, penzionerka iz leskovačkog povrtarskog sela Gornja Jajina, u svojoj šezdeset i devetoj godini vozi traktor “oldtajmer” bez greške i obrađuje zemlju u društvu supruga Joce (71), takođe vrednog traktoriste.

„Traktor vozim od svoje sedme godine“, ispričala je Vasilija, ili Vasa kako je meštani od milošte zovu.

„Moj otac je bio iskusni, ali veoma odgovorni mehaničar. Poznavao je traktore u ,malom prstu’. Od njega sam nasledila ljubav prema ovom četvorotočkašu i evo, već pola veka vozim bez greške. U mom poslu mnogo mi pomaže moj suprug Joca (71) i naše njive i bašte su svake godine na vreme i uredno obrađene…“ ispričala je u jednom dahu.

Njen traktor “Rakovica” kupljen je pre više od pola veka i danas izgleda kao nov.

Da Vasilija u detalje poznaje mehaniku traktora, potvrdili su tokom „Traktorijade“ i aktivisti Mesne zajednice Gornja Jajina.

Inicijator i pokretač ove jedinstvene poljoprivredne manifestacije u okolini Leskovca je Zoran Stojiljković, na predlog svog prijatelja Martina iz Republike Poljske, koji je sa svojim traktorom oltajmerom pre par godina bio njegov gost u selu Gornja Jajina na svom proputovanju traktorom kroz srednju Evropu i Balkan.

Zoran Stojiljković i Prof. dr Ivica Zdravković potvrdili su tokom ,,Traktorijade” veliko znanje i umešnost u vožnji baka Vasilije.

Leskovačko selo Gornja Jajina je mesto vrednih domaćina, povrtara i stočara, pa je otuda bilo sasvim normalno da pobednici u pravljenju „Leskovačke sprže“, poslednjeg srpskog brenda od mesa, na nedavnoj manifestaciji „Zaboravljeni ukusi juga“ budu kuvari iz porodice Zdravković, komšije čuvene traktoristkinje Vasilije iz ovog pitomog sela.

Bonus video:

02:19

BEOGRAĐANIN VUČE TRAKTOR USRED BORA

(Espreso / Agromedia)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.