ZAHLAĐENJE DONOSI NOVI SNEG U SRBIJU: Neće ga biti samo po PLANINAMA, ovo je NAJNOVIJA PROGNOZA za sledeću NEDELJU
Sneg u Srbiji, Foto: Ana Paunković, Privatna arhiva

prognoza da se smrzneš

ZAHLAĐENJE DONOSI NOVI SNEG U SRBIJU: Neće ga biti samo po PLANINAMA, ovo je NAJNOVIJA PROGNOZA za sledeću NEDELJU

Početkom sledeće sedmice preko našeg područja vrlo brzo će se premeštati novi ciklon i on će već u nedelju uveče i tokom ponedeljka doneti jače naoblačenje sa kišom, pljuskovima i grmljavinom

Objavljeno:

Zahlađenje koje se očekuje početkom sledeće sedmice, biće oštrije nego što su pokazivale prve prognoze, a po svemu sudeći, sa sankanjem nismo završili, jer se beli pokrivač osim na planinama, može formirati i u gradovima.

Nakon jutrašnjeg mraza, u Srbiji je danas toplije, a i vetar je oslabio.

Srbija će tokom četvrtka i petka biti pod uticajem nešto povišenog vazdušnog pritiska, pa će vreme biti stabilnije, dok će se na visini prostirati termički greben i u sklopu njega očekuje se priliv tople vazdušne mase sa jugozapada i sa Mediterana.

Lepo vreme u Beogradu
Lepo vreme u Beogradufoto: Nenad Kostić

Očekuje se promenljivo oblačno i toplo sa sunčanim intervalima. U četvrtak ujutro na krajnjem jugoistoku Srbije biće oblačnije, ponegde sa slabim snegom, dok se tokom noći slaba kiša očekuje na severu Srbije i to uglavnom na području Vojvodine.

Jutarnja temperatura biće od -2°C na jugu i jugoistoku do 5°C na severu Srbije i u Beogradu, a maksimalna dnevna od 15 do 20°C, u Beogradu do 19°C.

Petak će biti najtopliji dan u sedmici. Očekuje se promenljivo oblačno i veoma toplo, uz jugozapadni vetar.

Maksimalna temperatura biće od 18 do 24°C, u Beogradu do 22°C.

Tokom vikenda se preko centralne Evrope očekuje premeštanje ciklona. U sklopu ciklona očekuje se i premeštanje hladnog fronta i on će već u petak uveče stići do severa, a u subotu i do ostalih predela Srbije.

U petak uveče u severnim, a u subotu i u ostalim predelima Srbije očekuje se jače naoblačenje sa kišom, pljuskovima i grmljavinom, uz skretanje vetra na jak severozaapdni.

Kiša
Kišafoto: beta dragan gojić, beta Emil Vas

Ovog puta hladni front neće biti izražen po drastičnom padu temperature kao prethodni put, već po pojačanom vetru i prolaznim padavinama.

Drugog dana vikenda očekuje se sunčano.

Maksimalna temperatura tokom vikenda biće od 15 do 20 stepeni.

Početkom sledeće sedmice preko našeg područja vrlo brzo će se premeštati novi ciklon i on će već u nedelju uveče i tokom ponedeljka doneti jače naoblačenje sa kišom, pljuskovima i grmljavinom.

Srbija će u ponedeljak biti u toplom sektoru ciklona, uz temperature preko 15 stepeni, ali vrlo brzo očekuje se prodor hladnog fronta, uz nagli pad temperature vazduha i uz skretanje vetra na jak severozapadni. Već tokom večeri i noći kiša će na planinama preći u sneg.

Sneg
Snegfoto: RINA

U utorak i u sredu snažan ciklon nalaziće se istočnije od Srbije, iznad Karpata, tako da se do Srbije očekuje prodor vrlo hladne vazdušne mase sa severa Evrope. Istovremeno, nad Jadranskim morem i našim područjem očekuje se kruženje visinskog ciklona. U svim predelima Srbije padaće kiša, u brdsko-planinskim predelima sneg. Uz dalji pad temperature vazduha, susnežica i sneg očekuju se ponegde i u nižim predelima, naročito u južnim, centralnim i zapadnim predelima Srbije, ali i u višim delovima Beograda.

Prema trenutnim prognozama, na planinama bi palo i preko 20 centimetara snega, a zabelelo bi se čak ponegde i u nižim predelima.

Veoma jak severozapadni vetar imaće povremeno i olujne udare, pa se na planinama očekuju smetovi i nanosi.

U utorak krajem dana i u sredu na severu se očekuje razvedravanje. Sredinom sledeće sedmice po prestanku padavina ponovo se očekuje mraz. Sneg i mraz u aprilu bili bi i te kako pogubni po ratarstvo, s obzirim na to da je već tokom marta u više navrata bilo mraza u jutarnjim časovima.

Sredinom sledeće sedmice očekuje se snažno jačanje anticiklona sa Atlantika, pa se u drugoj polovini sedmice očekuje stabilizacija vremena.

(Espreso / Telegraf / Đorđe Đurić)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.