"ČIN BEZ PRESEDANA, NIJE SE DESILO PRETHODNIH 30 GODINA": Baka i deka iz Srbije poklonili 750.000 EVRA!
Bračni par/Ilustracija, Foto: Profimedia

kapa dole!

"ČIN BEZ PRESEDANA, NIJE SE DESILO PRETHODNIH 30 GODINA": Baka i deka iz Srbije poklonili 750.000 EVRA!

Bračni par Trifunović je poreklom iz Kosova u Dalmaciji, odakle su u Kanadu otišli posle Drugog svetskog rata

Objavljeno:

Institutu za majku i dete je javljeno da će dobiti donaciju od 750.000 evra! Sve se dogodilo 2016. godine, a donator nije bila poznata ličnost, kako se pretpostavljalo. Iza ovog čina stajali su Đuro i Ilinka Trifunović, baka i deka koji su do kraja života živeli u inostranstvu. Ovaj gest iznenadio je i same lekare.

"Institut za majku i dete u Beogradu dobio je donaciju vrednu 750.000 evra, koju je testamentom zaveštao bračni par srpskog porekla iz Kanade, Đuro i Ilinka Trifunović. Ta sredstva su uložena u uređenje više odeljenja ove zdravstvene ustanove, kao i za nabavku medicinske opreme", glasila je tadašnja vest.

Bračni par Trifunović je poreklom iz Kosova u Dalmaciji, odakle su u Kanadu otišli posle Drugog svetskog rata. "To je čin bez presedana. Tako nešto se nije dogodilo, bar u poslednjih 30 godina koliko sam ja u zdravstvu", rekao je tada dr Radoje Simić. Testamentom su svoju životnu ušteđevinu zaveštali bolesnoj deci, što je tada bila najveća pojedinačna donacija nekoj zdravstvenoj ustanovi u Srbiji za poslednjih 30 godina, a ovom Institutu od kada postoji.

POSEBNA LJUBAV

Đuro i Ilinka Trifunović su bili u skladnom braku 55 godina. Oboje su bili aktivni članovi srpske zajednice u dijaspori i pomagali svom narodu i za života. Ilinka je imala dve sestre koje su tada živele u Engleskoj, a ona i Đura imali su rođake, unučiće i praunučuće, ali su odlučili da nakon svoje smrti novac ne ostave članovima porodice, nego srpskoj deci. Zahvaljujući njima, Institut za majku i dete tada je potpuno obnovio odeljenje dečije patologije, jedino odeljenje dečije patologije na Balkanu.

Rođaka bračnog para Trifunović tada je za Kurir izjavila da joj je puno srce zbog njihovog velikog dela.

"Veoma sam ponosna i srećna zbog toga što će njihova donacija pomoći najmlađim pacijentima u Institutu za majku i dete. Ujak i ujna nisu imali dece, pa im je upravo zbog toga bila želja da pomognu ovakvoj ustanovi. Ujak je i za života bio veliki humanitarac. Donirao je novac za izgradnju crkve u Hamiltonu, zatim manastiru Hilandar kad je bio požar i mnogim drugim institucijama. Bio je veliki čovek i ponosna sam na njega", izjavila je rođaka ovog bračnog para velikog srca.

Trifunovići su se posle Drugog svetskog rata odselili za Kanadu i tamo su se sve do penzije bavili uzgojem živine na farmi.

03:55

UKIDA SE PDV NA DONACIJE HRANE! U Srbiji se svakog dana baci 2 miliona kg namirnica, uskoro takva praksa postaje prošlost

(Espreso/Kurir.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.