TAKO SE ZVALA OMILJENA JUGOSLOVENSKA PEVAČICA: Njeno ime znači MORE i ima JAKU SIMBOLIKU
ženska imena, Foto: Printscreen/Republički zavod za statistiku

žensko ime

TAKO SE ZVALA OMILJENA JUGOSLOVENSKA PEVAČICA: Njeno ime znači MORE i ima JAKU SIMBOLIKU

Smatra se da su osobe sa imenom Jadranka komunikativne, prijateljski nastrojene, živahne i omiljene u društvu

Objavljeno:

Žensko ime Jadranka vodi poreklo, očekivano, od imena Jadranskog mora. U prenosnom značenju predstavlja žiteljku jadranskog priobalja, odnosno ženu koja je širokog srca i pogleda. Kao pučina jadranske vode.

Smara se da su osobe sa imenom Jadranka komunikativne, prijateljski nastrojene, živahne i omiljene u društvu. Materijalni komfor uzimaju zdravo za gotovo, a udoban život im je imperativ. Lako uče i obrazuju se i ne mogu da zamisle život bez aktivnog, društvenog angažovanja.

Ime Jadranka je varijanta ženskog ličnog imena Adrijana, koje potiče od latinskog imena Adriana, sa prethodnim značenjem "iz grada Adrijana", odnosno grada Hadrijana koji se nalazi na severu Italije. Ovaj grad je, opet svoje ime dobio zahvaljujući kognomenu Hadrianusu, rimskom imperatoru iz drugog veka. Što bi, zapravo, imenu Jadranka moglo da pridoda i značenje "vladarka".

Kako je Jadransko more koren ovog ženskog imena, interesantno je pronaći izvorište njegovog naziva. Istorija beleži da je ono nastalo po etruščanskoj koloniji Adria, koja se nalazila pokraj ušća reke Po u današnjoj Italiji. Zbog nanosa reke i širenja njene delte taj grad je danas "pomeren" 22 kilometra u unutrašnjost i nema mnogo dodira sa Jadranom.

More je kroz istoriju menjalo nekoliko naziva, od Mare adriatikum (srednji vek), preko Mare superum (Rimljani), dok su ga u Hrvatskoj nazivali i Sinje more. Sve dok se nije ustalilo na nazivu - Jadransko.

Jadranka Stojaković
Jadranka Stojakovićfoto: Print Screen Youtube/EX YU ARHIV

Među najpoznatijim ženama koje nose ovo ime su srpska operska primadona, mecosopran i prvakinja Opere Narodnog pozorišta u Beogradu Jadranka Jovanović i jugoslovenska kantautorka zabavne muzike i autorka brojnih urbanih šansona Jadranka Stojaković.

(Espreso / Ona)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media