MALO KO ZNA DA SE OVO IME DAVALO DECI ROĐENOJ U NEDELJU: Pazite samo koliko JAKU SIMBOLIKU ima
Muška imena, Foto: Prinstcreen, printscreen/freska.rs, Wikipedia

muško ime

MALO KO ZNA DA SE OVO IME DAVALO DECI ROĐENOJ U NEDELJU: Pazite samo koliko JAKU SIMBOLIKU ima

On je predodređen da vlada

Objavljeno:

Muško ime Dominik, iako se sreće, nije toliko zastupljeno u našoj zemlji koliko je popularno u našem regionu. Sudeći po etimološkim teorijama, poreklo ovog imena je u latinskom jeziku, izvdeno iz latinske reči "dominus" koje u bukvalnom prevodu znači "gospodar" odnosno "vladar".

Reč "dominus" korišćena je još u prethrišćanskom Rimu kao imenica koja je označavala vlasnika robova. U kasnijim vremenima, Rimokatolička crkva koristi "Dominus" kao naziv za Boga. Također je korištena i kao izraz poštovanja kod oslovljavanja, poput španskog i italijanskog "Don" ili portugalskog "Dom", koja je vremenom postala i sinomim za oslovljavanje mafijaškog bosa.

Dečak / ilustracija
Dečak / ilustracijafoto: Profimedia

Izvedena značenja imena Dominik su "onaj koji je rođen kao gospodin", odnosno "onaj koji je predodređen da vlada", "koji će gospodariti". Smatra se da će Dominik postati moćan i uspešan.

Međutim, ime Dominik je dobilo i duhovnu dimenziju, najviše zahvaljujući katoličkom svecu Svetom Dominiku koji je bio osnivač dominikanskog reda u 13. veku, pa se tako ovo muško ime koristi i kao "ime od Boga". Kako se prema Božjoj zapovesti nedeljom ne radi ništa, ime je davano deci koja su se rodila nedeljom.

(Espreso / Ona)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.