OVA BOLEST ŠTITNE ŽLEZDE SVE VIŠE UZIMA MAHA: Hašimoto razara tkivo, evo kako da prepoznate simptome!
Jelica Bjelić Macut, Foto: Printscreen/TV Pink

obratite pažnju

OVA BOLEST ŠTITNE ŽLEZDE SVE VIŠE UZIMA MAHA: Hašimoto razara tkivo, evo kako da prepoznate simptome!

Tireoida je endokrina žlezda koja se nalazi sa prednje strane vrata, ispod Adamove jabučice

Objavljeno:

Hašimoto tireoiditis je autoimuno oboljenje gde ćelije imunog sistema napadaju i razaraju tkivo štitaste žlezde (tireoide).

Simptomi ne moraju da se pojave na početku, a kako zapaljenje napreduje, opadaju hormoni štitaste žlezde, što vodi u hipotireoidizam. Hašimotova bolest se javlja kod oba pola, nešto češće kod žena posle 40. godine, a beleže se slučajevi i kod tinejdžera, pokazuju istraživanja.

Tireoida je endokrina žlezda koja se nalazi sa prednje strane vrata, ispod Adamove jabučice. Zadužena je za proizvodnju T3 - trijodtironina i T4 - tiroksina, hormona koji regulišu metabolizam telesnih ćelija.

Štitna žlezda, Vrat
foto: Andriy Popov / Panthermedia / Profimedia

Endokrinolog dr Jelica Bjelić Macut kaže za Pink da se štitna žlezda koristi za lučenje tri jako važna hormona.

- Ova bolest je nazvana po jednom Japancu koji je otkrio ovaj sindrom. Ovo nastaje pod uticajem faktora spoljašne sredine, a može se desiti i da je genetski predodređena. Naš imuno sistem reaguje na neka dešavanja spolja, ne prepoznaje štitaste žlezde, gde dolazi do oštećenja ćelija, gde raste broj antitela u organizmu - navela je Macut.

Najčećše je smanjena funkcija štitaste žlezde, rekla je Macut, navodeći ovaj kao jedan od najčešćih uzroka ovog problema.

Jelica Bjelić Macut
foto: Printscreen/TV Pink

- Ono što je bitno je to, da danas možemo lako d auradimo hormone štitaste žlezde. Simptomi se javaljaju kada je funkcija rada žlezde smanjena. Bezvoljnost, zaboravnost, dezorijentisanost... Dosta je simptoma, i opšti su, zato se teško vidi imamo li problem - rekla je ona, i dodala da žena kada sazna da je trudna, obavezno treba da uradi ovaj hormon, jer može doći do problema kasnije.

- Dijagnostika je prosta, ali je važno uraditi i ultrazvuk. Lečenje zavisi, sve zavisi od nivoa hormona, i koliki je stepen problema. Onda se uvodi terapija - objasnila je Macut.

16:36

KUĆNI UREĐAJI STVARAJU ELEKTROMAGNETNI STRES! Stradaju nam hipofiza, štitna žlezda, imunitet DECA OVO NIKAKO NE TREBA DA RADE

(Espreso/Pink)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.