OPASNE VAJBER GRUPE HARAJU PO ŠKOLAMA U SRBIJI: Zbog sadržaja, učenici u opasnosti, neko mora da reaguje
Dečak u školi, Foto: printscreen/gradleskovac.org, Beta/Milan Obradović

ŠTA JE OVO?!

OPASNE VAJBER GRUPE HARAJU PO ŠKOLAMA U SRBIJI: Zbog sadržaja, učenici u opasnosti, neko mora da reaguje

Sa takozvanim elektronskim nasiljem, koje se vrši ne samo preko Viber grupa već i preko TikToka, upoznati su stručnjaci u Dečijem dispanzeru

Objavljeno: 09:52h

Viber „Trač“ grupe postale su prava noćna mora leskovačkih osnovaca, piše danas leskovački portal Stav.Life, navodeći da su one napravljene u skoro svim osnovnim školama sa ciljem da učenici međusobno jedni druge omalovaže, iznesu jedni o drugima “prljav veš”, a sve po ugledu na popularnu seriju “Tračara” (Gossip Girl – prim.nov).

Interesantno je da se istraživački tekst portala Stav sat vremena nakon njegovog objavljivanja pojavio na jednom drugom lokalnom portalu, kao i još jedna istraživačka tema o konkursima za specijalizacije u leskovačkom Domu zdravlja portala Rešetka na kojoj su naši novinari radili više dana. O ovim činjenicama, koje se ne dešavaju prvi put, kao i daljim koracima, redakcije oba portala saopštavaju da su odlučile da se konsultuju sa advokatima i Savetom za štampu.

Ovaj portal navodi da je administrator grupe, uvek jedan od učenika iz Leskovca, da u nju uvuče veliki broj učenika, njegovo ime nije zvanično poznato, a ko postane meta trača, biva izopšten iz društva, jer se o njemu pišu najgnusnije uvrede.

Ovakve stvari dešavaju se već neko vreme, takvih grupa kako smo saznali ima gotovo u svim osnovnim školama, ali o tome se javno ne govori.Bojimo se da će neko dete stradati, a posle je sve kasno“, govore roditelji koji bi da zbog bezbednosti svoje detece ostanu anonimni.

Urednica portala Stav.Life Nataša Đođrđević kaže da je na istraživanju ovog fenomena radila više od tri nedelje, skupljajući dokaze, te da joj je frapantna činjenica da su ovakvu vrstu očiglednog nasilja pokušavali da sakriju i roditelji učenika, kao i nastavni kadar.

“Stvar je u tome što te viber grupe postoje duže vreme. Ima ih, po saznanjima do kojih sam došla, gotovo svaka osnovna škola i sve u nazivu imaju ono Trač i dodaje se samo škola, npr. Trač Svetozar, Trač Kosta, trag Vožd i deluju među učenimica te škole. Administrator te grupe, se ostrvi na jednog učenika, krene sa uvredljivim porukama, a onda jedan po jedan učenik to prihvata i najgnusnijem tonu komentarišu određenog učenika. U porukama su uvredljive poruke na račun izgleda, materijalnog statusa, naziva se najpogrdnijim imenima itd. Međutim problem je što o tome sve vreme ćute škole, a i roditelji koji su dobrano upoznati sa tim, dok se nekolicina njih evo ovih dana nije osmelila da progovori uz molbu da ih ne pominjem u tekstu jer se boje za svoju decu. Smatram da je naša obaveza da kroz javnu reč ukažemo na ovakve probleme i pokušamo da pomognmo institucijama da ih reše. Kad kažem pomognemo, mislim eto sada se zna, nema šta više da see krije, dajte ljudi preduzmite nešt. Vršnjačko nasilje postaje sve učestalije i na žalost, svedoci smo mnogih priča sa tragičnim krajevima. Daj te da o tome pišemo pre nego se desi, a ne da žalimo kada je veeć kasno”, komentariše za Rešetku Nataša Đorđević.

Sa takozvanim elektronskim nasiljem, koje se vrši ne samo preko Viber grupa već i preko TikToka, upoznati su stručnjaci u Dečijem dispanzeru.

„Deca dolaze kod nas po preporuci stručnih saradnika iz škole ili samih roditelja, a dođu i samoinicijativno.Deca zbog toga imaju velike probleme. Ako se nađu na meti grupe koja ima i svog administratora, onda neće da idu u školu od sramote ili zbog toga što ne mogu da se odupru.Imamo nekoliko učenika ( škola iz koje dolaze poznata redakciji) koji dolaze nakon dužeg razgovora sa psiholozima.Među njima ima i samopovređivanja zbog problema sa kojima se suočavaju“, kaže za Stav.Life socijalni radnik zadužena za vršnjačko nasilje Dečijeg dispanzera Marina Momčilović.

Da je ovakvu viber grupu imala, u prvom polugodištu ove školske godine, i škola „Svetozar Marković“ u Leskovcu i da je uspešno tome stala na put potvrdila nam je direktorka ove škole Tamra Janković.

„Imali smo taj problem u prvom polugodištu i mi smo, zajedno sa nastavnicima i odeljenskim starešinama, otkrili ko je pokrenuo to i to je stopirano. Više ne funkcioniše.Odmah smo reagovali, infomratičar je imao najviše učešća u rešavanju tog problema“, kaže Jankovićeva i dodaje da na ovaj problem i dalje budno prate i da su spremni odmah da reaguju.

Bonus video

00:10

Šok Snimak iz českih škola: đaci ogrnuti ćebadima u hlasnim učionicama prate nastavu

(Espreso/Rešetka, Stav.Life)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.