NEMAJU STRUJU I VODU, ALI IMAJU OSMEH NA LICU: Porodica sa ŠESTORO DECE jedva preživljava i POTREBNA JOJ JE POMOĆ!
Porodica Salić, Foto: Printscreen/Youtube/ Pirotske Vesti

ŽIVE U NEHUMANIM USLOVIMA

NEMAJU STRUJU I VODU, ALI IMAJU OSMEH NA LICU: Porodica sa ŠESTORO DECE jedva preživljava i POTREBNA JOJ JE POMOĆ!

"Svake noći obilazim sve pirotske kafiće i kafane, u vreme kada se zatvaraju ja skupljam staklenu ambalažu, dovozim u dvorište, tu se flaše lome i dalje prodaju"

Objavljeno: 15:08h

Pirotska porodica Salić, sa šestoro dece, od kojih najmlađa beba – Krstan, ima tek mesec dana, živi u veoma teškim uslovima, u kući sklonoj padu, bez struje, vode, bez kupatila i mnogih drugih tekovina moderne civilizacije. Cela porodica spava u samo jednom krevetu.

Kako je kazao Aleksandar Salić, koji sa svojih deset prstiju izdržava porodicu, njihov jedini izvor prihoda, osim socijalne pomoći, jeste posao sakupljača sekudarnih sirovina, prenose Pirotske vesti.

- Moj posao kreće noću, svake noći ja krećem da obilazim sve pirotske kafiće i kafane, u vreme kada se zatvaraju objekti, ja skupljam staklenu ambalažu, dovozim u dvorište, tu se flaše lome i dalje prodaju. Od skora mi pomaže i najstariji sin Emanuel, trenutno i njemu pravim prikolicu koja će se montirati na bicikli kako bi zajedno sakupljali flaše - kaže Aleksandar i dodaje da je posao koji radi veoma težak i zahtevan, zbog čega su mu se šake izdeformisale pa više ne može da ih sklopi.

Osim struje, koju nikad nisu ni imali u napuštenoj kući u koju su se uselili nemajući gde, Salići nemaju ni vodu, što je možda još veći problem, s obzirom da imaju mnogo dece, ali i jednomesečnu bebu.

- Svakoga dana doteram motorom od 200 do 300 litara vode. Na Guševici točim vodu i donosim, i leti i zimi, i na plus 40 i na minus 20 - kaže Aleksandar i dodaje da mu je žao što njegova deca nemaju ni približne uslove za odrastanje poput njihovih vršnjaka.

- Teška nam je sudbina, ali mi ne kukamo i ne molimo, sa svi komšijama smo u odličnim odnosima, pomažemo mi njima, pomažu i oni nama, ko koliko može. Žao mi je što nemamo makar televizor, da deca mogu da gledaju dečje programe, ali šta je tu je - dodaje on.

Aleksandrov najstariji sin Emanuel, koji uveliko pomaže ocu, ima 14 godina, Bobi – 12, Aleksandra 9, Kristina 7, Petar tri i po i beba Krstan ima mesec dana.

- Borimo se i borićemo se kolko možemo, ali ja ne dopuštam da su gladni i žedni. Ja izlazim oko 1 noću, vraćam se sa flašama oko 5-6 ujutru, tada legnem da spavam. Onda najstariji sin Emanuel, sa suprugom Milunkom i sinom Bobijem, voze sve to na otpad da prodaju. Dvadeset godina nemamo TV, ni struju, ni vodu. Radimo pošteno, nikoga ne diramo, ne krademo, ništa - priča on.

Porodica Salić živi u Ulici Braće Daskalović broj 3, značila bi im bilo koja vrsta pomoći, u dečjoj garderobi, hrani, a jednomesečna beba koristi isključivo veštačko mleko Bebelac – Nutricia.

(Espreso / Pirotske vesti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.