POČINJE RAMAZAN, NEMA HRANE, PIĆA, RATOVA: Po ovim pravilima narednih 30 dana treba da žive muslimanski vernici
Ramazan, Foto: Beta

OBIČAJI

POČINJE RAMAZAN, NEMA HRANE, PIĆA, RATOVA: Po ovim pravilima narednih 30 dana treba da žive muslimanski vernici

Ramazan je za islamske vernike najvažniji mesec

Objavljeno:

Prema kalendaru Islamske zajednice u BiH večeras sa zalaskom sunca počinje mesec ramazana, a prvi dan jednomesečnog postaje je sutra za muslimane u BiH i regionu.

Mesec ramazan deveti je mesec hidžretskog lunarnog kalendara, kada se posti, a to znači da se hrana i piće ne uzimaju tokom dana, već samo tokom noći sa zalaskom sunca pa do zore.

Značaj meseca ramazana je što je u njemu započelo objavljivanje Kur’ana, poslednje Božje Objave.

Ramazan je za islamske vernike najvažniji mesec, a post podrazumeva uzdržavanje ne samo od hrane i pića već i od loših misli i dela. Post je stroga obaveza za svakog zdravog muslimana, a pošteđeni su deca, trudnice i bolesni.

Rijaset Islamske zajednice u BiH će tokom ovog meseca organizirati brojne verske aktivnosti i jedinstvene programe povodom obeležavanja posebnih datuma kao što su Lejletul-bedra, Fethu-Mekke i Lejletul-kadra.

Nakon tridesetodnevnog posta sledi Ramazanski bajram, kada se prekida post, a ove godine ovaj trodnevni praznik počinje 21. aprila.

1 / 2 Foto: Beta

Posela, molitve, jedinstvo

Tokom meseca Ramazana život u čitavom islamskom svetu poprima poseban ritam, ljudi se međusobno više posećuju i zajedno provode večeri. Za vreme ramazanske večeri, posle posebne molitve - teravije, organizuju se posela, svake večeri kod nekog drugog.

Ramazanski post se završava kada se pojavi mlad mesec. Ramazan je deveti mesec u islamskom kalendaru. To je za islamske vernike sveti mesec jer je u njemu počela objava Kurana, u mubarek noći Kadra.

Zabranjeno ratovanje i strastveni pogledi

U toku ramazana islamskim vernicima je zabranjeno ratovanje, a strogo naređen post. Od vernika se očekuje da što vernije slede učenje Muhameda, što uključuje i nastojanje oko boljih međuljudskih odnosa. Važnost se pridaje čistoći misli i dela.

Po rečima Poslanika Muhameda, uz jelo i piće, stvari koje kvare post su laž, psovka, ogovaranje, kleveta i strastven pogled.

Ni kap vode

Ako neko slučajno pojede ili popije, to ne kvari post, uz uslov da vernik s time prestane čim se priseti da posti. S druge strane, ako se nemarom prilikom abdesta (obrednog pranja pred namaz) ili kupanja proguta samo kap vode, post je automatski pokvaren. Na taj način Islam razlikuje nepažnju od nemarnosti.

Trpeza za iftar

Post se prekida u trenutku zalaska sunca. Taj dnevni obrok zove se iftar i dobro je delo organizovati iftar za prijatelje i rodbinu.

Bonus video:

05:51

Ovo su običaji muslimana za ramazanski Bajram

(Espreso / Agencije / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.