KATARINU SU STRELJALI JER JE POMAGALA: Mi smo joj zaboravili grob, obrastao KOROVOM!
Katarina Bastić, Foto: Printscreen/RTS

ZABORAVLJENA

KATARINU SU STRELJALI JER JE POMAGALA: Mi smo joj zaboravili grob, obrastao KOROVOM!

U zapisima i knjizi „Pod Hisarom” piše i da je tada streljan školski poslužitelj Branko Tasić (30) koji nije odao Kaju

Objavljeno:

Zbog pomaganja ranjenim partizanima Prokuplja i Žitorađe, učiteljicu Katarini Bastić mučili si i streljali ljotićevci 1944. u selu Pejkovac, gde je i sahranjena i gde joj je podignut spomenik, ali on je danas zarastao u korov, a heroina Drugog svetskog rata zaboravljena.

Darko Žarić, istoričar i predsednik SUBNOR-a Toplice, kaže za Politiku da je bio iznenađen i razočaran kada je ugledao jedva vidljiv grob mlade učiteljice koju su 1944. ubili pripadnici ljotićevskog odreda pod komandom kapetana Zotovića.

- Katarina je rodom iz Prokuplja, a nakon završene Učiteljske škole u Aleksincu 1941. došla je da radi u selu Pejkovac. Pomagala je partizane od početka rata. U noći između 21. i 22. februara 1944. kapetan Zotović naredio je opkoljavanje sela Pejkovac da bi pohvatao ranjene partizane. Ujutru su ispred škole doveli sve meštane da ih ispitaju gde su partizani i učiteljica Kaja - priča Žarić.

U zapisima i knjizi „Pod Hisarom” piše i da je tada streljan školski poslužitelj Branko Tasić (30) koji nije odao Kaju, a kada su hteli da streljaju i neke dečake, učiteljica se sama prijavila.

- Posle batinanja i mučenja, Katarina je streljana. Sramota je što se junaci koji su živote dali za ovu zemlju sada zaboravljaju. Pokušaću da alarmiram nadležne u Žitorađi i boračke organizacije, ali ako ne uspem, sam ću sa svojim saradnicima organizovati uređenje njenog grobnog mesta - ističe Žarić.

Prema dostupnim dokumentima, Bastići su po nacionalnosti bili Hrvati, a Katarina je bila ćerka prokupačkog učitelja Vicka i sestra Krešimira, koji je poginuo 1944. kao komesar Druge čete Pete srpske brigade u borbi protiv Nemaca u selu Šatornja kod Kragujevca.

Katarinin stariji brat Zvonimir je posle Drugog svetskog rata bio profesor na Univerzitetu Niš.

Žarić najavljuje da će obići i druga spomen-obeležja i grobove iz Prvog i Drugog svetskog rata u Toplici, kako bi pomogao da se sva ta mesta sačuvaju od zaborava i propadanja.

(Espreso/RTS)

00:54

ISTORIJA NA DRUGAČIJI NAČIN: Petrović odgovorio zašto je njegova knjiga NAJTRAŽENIJA


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.