ANA (34) UMESTO TANJIRA SUPE UZIMA INFUZIJU: Beograđanka otkrila zbog čega to radi!
Infuzija, Foto: Ilustracija, EPA-EFE/ SASCHA STEINBACH

ISKUSTVO

ANA (34) UMESTO TANJIRA SUPE UZIMA INFUZIJU: Beograđanka otkrila zbog čega to radi!

Na društvenim mrežama nudi se brzo i lako dostupno rešenje

Objavljeno:

Instagram je pun fotografija uglavnom žena koje doterene, našminkane u toplini svog doma primaju infuzije, a da nisu bolesne. Ovaj novi trend širi se Beogradom i Novim Sadom, a jedna Beograđanka Ana koja takođe povremeno praktikuje ovakav vid uzimanja koktela vitamina priča zašto to radi.

- Bez obzira što nisam hronični bolesnik, moja krvna slika je takva da su mi svi parametri na donjoj granici. Stres, preskakanje obroka, obaveze, slab imunitet, sve skupa čini me umornom, pa sam se nekoliko puta odlučila za infuziju. Znam, nije to opravdanje, ali osećala sam se svaki put bolje i to odmah - počinje priču Ana (34) iz Beograda.

Iako stručnjaci apeluju da je infuzija lek i ne može se uzimati po ličnom nahođenju, nije tajna da se pojavio trend među pojedinim ženama koje su potpuno zdrave, našminkane i sređene, a primaju infuziju kod kuće. Mnogi se pitaju zašto to rade i ima li opravdanosti u svemu tome.

- Ne mogu da verujem da neko to radi tek onako, bilo da kači takve slike po društvenim mrežama ili ne. Iako sam infuziju primala i kod kuće i u bolničkim uslovima, nikada mi nije palo na pamet tako nešto, ali jesam se osećala svaki put iscrpljeno kada sam tražila infuziju. Naime, lekari su mi rekli da kada se osetim umorno, da uzmem tanjir supe i da će to biti dovoljno da me "podigne", ali kod mene to nije delovalo, bar ne uvek. Ali, kako mi je s vremena na vreme u deficitu ili neki vitamin ili minerali, gvožđe je recimo uvek na donjoj granici, onda mi je lakše da ovako ubrzam oporavak i vratim se svakodnevim aktivnostima - priča nam Ana.

Kako dalje objašnjava, ona nije to radila na svoju ruku nego u konsultaciji sa doktorom, svakako ne često i iz hira, ali je oporavak mnogo brži ovim putem, trvdi.

- Sada recimo uzimam jedan multivitaminski suplement koji je malo skuplji, ali je odličan, pa o infuziji i ne razmišljam niti osećam potrebu kao ranije. Svakako infuzija jeste na neki način instant opravak, ali bol u veni je užasan, a modrica ostaje nekoliko dana. Najbolje je opet hraniti se zdravo i biti odgovoran prema sebi. Naravno, konsultovati doktora uvek i za sve - poručuje Ana.

1 / 4 Foto: Printscreen

Vitaminske infuzije

Na društvenim mrežama nudi se brzo i lako dostupno rešenje - vitaminske infuzije. Ako ste spremni da platite više hiljada dinara za jednu, treba samo da izaberete - za bolji imunitet, energiju, lepotu, pa čak i protiv starenja. Lepo zvuči, ali lekari upozoravaju, sa tim se ne treba igrati.

Tako recimo "Majersovi kokteli" predstavljaju intravensku terapiju različitim kombinacijama vitamina, minerala i elektrolita. U svetu je njihovo korišćenje veoma popularno, kod nas od skoro. Osnovni oblici imaju male količine vitamina C i B kompleksa, kalijuma, kalcijuma. Međutim, pre nego što se odlučite da investirate u takav tretman, morate na pregled kod izabranog lekara da vam kaže koje analize, pre infuzije, morate da uradite - piše RTS.

Dr Stefanović : Nije infuzija za svakoga

Infuziju ne treba davati bez nadzora lekara, bez pregleda pacijenta, bez krvne slike, objašnjava za "Blic" dr Ivana Stefanović iz Zavoda za hitnu medicinsku pomoć, koja ističe da ne treba tražiti infuziju ako neko određeni nedostatak može uneti "na usta".

- Ne može se tražiti infuzija ako neko smatra da će mu to pomoći da se oseća bolje, ili ako je neko prepio, pa će mu ovako biti lakše. Dakle, dok god je moguć unos na usta tako se radi, a infuzija ide u smislu nadoknade i to zaista može da bude opasno da to nekome bude manir. Time se vene oštećuju, svaki put kada neko uključi infuziju, a drugo, infuzija ima u sebi elektrolite, moguće neželjene reakcije, od alergijskih do toga da dobijete nešto što vam ne treba - objašnjava dr Stefanović.

Kako ističe, sve što nije nalog lekara ne treba uključivati i da treba ovakve stvari sankcionisati. Što se gvožđa tiče, ono se venozno unosi samo u bolničkim uslovima.

- Gvožđe se recimo prima samo u bolničkim uslovima. Taj ko ima nisko gvožđe treba da zna da postoji načini nadoknade oralno, pa ako to ne uspeva, ako je to toliko nisko, onda se tek venski prima gvođže u bolničkim uslovima. Nikada ne znate koje neželjene reakcije mogu da nastanu, jer kako neko može da uključi i da ode kući - dodaje dr Stefanović.

Kako objašnjava, Hitna pomoć uključuje infuziju samo za pacijente koje vozi u bolnicu, jer infuzija nije bezazlena.

- Nije bezazleno, da je tako mi bismo išli po kućama i uključivali, postoje ljudi kojima treba, ali zna se zašto im treba. Ali zašto nekome ko je zdrav ulaziti stranim telom u venu kad to može na usta da unese i zato što je neko juče prepio, da prima ifuziju jer će se tako brže oporaviti? Tako dr nažalost nešto što je lek ozbiljno zloupotrebljava a to tako ne bi trebalo - kaže dr Ivana Stefanović iz Zavoda za hitnu medicinsku pomoć.

Bonus video:

01:36

Zejna sa infuzije pravo na Pesmu za Evroviziju

(Espreso / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.