OVO SRPSKO IME SE SMATRA NAJTUŽNIJIM: Nose ga mnogi Srbi, a nemaju pojma ŠTA USTVARI ZNAČI
Beba, Foto: Profimedia

ZNAČENJE IMENA

OVO SRPSKO IME SE SMATRA NAJTUŽNIJIM: Nose ga mnogi Srbi, a nemaju pojma ŠTA USTVARI ZNAČI

Ukoliko vam je stalo do značenja i simbolike imena, dobro je znati da se najtužnijim srpskim imenom smatra baš ovo

Objavljeno:

Rođenje deteta predstavlja najradosniji period u životima bračnih parova. Nakon porođaja, jedan od najuzbudljivijih zadataka koje čeka roditelje je konačna odluka o imenu. Biranje imena koje će nositi dete je lep, ali i odgovoran posao budućih roditelja, a mnogi kažu i najvažniji poklon koji ćete mu podariti. Motivi roditelja za davanje imena mogu biti različiti - svetski trendovi, tradicija ili lični afiniteti...

Ukoliko pogledamo u prošlost, u srpskoj tradiciji, kao i u tradiciji drugih slovenskih naroda, lično ime je imalo veoma važnu simboliku. Smatralo se da odabir ličnog imena ima veoma veliki uticaj na formiranje ličnosti i buduću sudbinu. Najčešće su se davala imena zbog zaštite, kako bi čuvala dete od svakojakog zla ovoga sveta, neretko na osnovu nama bliskih mitologija kao što su grčka ili slovenska, a ponekad su deca dobijala ime nemilim povodom.

Ukoliko vam je stalo do značenja i simbolike imena, dobro je znati da se najtužnijim srpskim imenom smatra Nenad.

Nenad je izvorno, čisto srpsko ime. Nastalo je od glagola “nadati se”, sa negacijom, tj. “iznenaditi se”. Ime se najčešće daje deci koja su došla na ovaj svet “nenadano”, “iznenada”, kome se roditelji nisu nadali. Najčešći slučaj je bio kada majke ostanu u drugom stanju u poznim godinama. Ovo ime je rasprostanjeno u Srbiji, ali i u našem regionu - Hrvatskoj, Bosni i Crnoj Gori.

Pojedini etnolozi smatraju drugačije. Naime, oni tvrde da ime Nenad vodi poreklo od negacije glagola "želeti“ što bi u prevodu značilo– neželjeno dete. Međutim, mnogi osporavaju to mišljenje i smatraju da je pogrešno. Zanimljivo je da ovo ime nema izvedeni ženski oblik imena.

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.