ALEKSANDAR ŽIVI U KANADI, PARADAJZ PLAĆA 700 DINARA I PLAĆA STAN OD 100 KVADRATA: Evo šta radi 8 sati!
Kanada, Foto: Profimedia

kakav život

ALEKSANDAR ŽIVI U KANADI, PARADAJZ PLAĆA 700 DINARA I PLAĆA STAN OD 100 KVADRATA: Evo šta radi 8 sati!

Stan ima 100 kvadrata i ovde se generalno jako lepo živi

Objavljeno:

Srbin koji dugi niz godina sa porodicom živi u Kanadi, otkrio nam je koliki su troškovi života u toj zemlji, kao i sve drugo što zanima nekoga ko zbog posla želi da se uputi u daleku Kanadu.

Razgovarali smo sa Srbinom Aleksandrom Davidovićem iz sela Morović u Sremu kod Šida, koji trenutno živi i radi u gradu Fort McMurray na severu Alberte, jedne od deset provincija u Kanadi. Davidović je za MONDO govorio o troškovima života u Kanadi, kako se kreću plate, kako funkcioniše zdravstvo, ali i kako se kreću cene osnovnih životnih namirnica.

“Došao sam u Kanadu kako bih radio kao vozač kamiona, poput većine naših ljudi koji su se odlučili da dođu da žive u ovoj zemlji. Izabrao sam Kanadu jer su tamo vozači dobro plaćeni i žive pristojan život”, počinje svoju priču Srbin koji trenutno radi na poziciji supervizora mehaničara.

Kako objašnjava za MONDO, Kanada je ogromna država u kojoj se uslovi života, cene i plate dosta razlikuju, odnosno variraju u zavisnosti od provincije.

“Trenutno živim u gradu Fort McMurray na severu Alberte u trosobnom stanu sa dva kupatila i dve terase. Stan ima 100 kvadrata i ovde se generalno jako lepo živi. Do sada sam živeo u tri kanadske provincije, ali u Alberti je najbolje. Na primer, ovde je PDV 5 odsto, dok u Ontariju iznosi čak 16 odsto. Takođe, razlike u platama su prilično velike, pa je tako satnica mehaničara i električara u Ontariju oko 35$ dok je u Alberti oko 45$, konkretno u Fort Mcmurray oko 60$. Grad je okružen naftnim poljima i zato su plate dosta veće, alii s obzirom da je u pitanju sever zemlje, to podrazumeva malo duže i hladnije zime”, priča Davidović za MONDO.

Zdravstvo i školstvo besplatno

Prema njegovim rečima, u Kanadi od plate može jako lepo da se živi, a osim dobre zarade, građanima su omogućene i druge pogodnosti.

“Zdravstveni sistem odlično funkcioniše, sve je besplatno počevši od pregleda kod doktora do operacija. Lekovi su pokriveni 80 do 100 odsto u zavisnosti od firme u kojoj radite. Cene hrane u Alberti su slične kao u ostatku Kanade, cene mesa slične su kao u Srbiji, npr. svinjski but i šnicle su oko 900 dinara za kilogram, dok je voće i povrće skupo jer je zimski period. Kilogram paradajza tokom zime se kreće oko 700 dinara, jagode isto tako, ali se u leto cene voća i povrća prepolove”, priča naš zemljak.

Takođe, u Kanadi je školstvo 100 odsto besplatno, roditelji "ne kupuje ni gumicu za dete", dok škola o svom trošku deci obezbeđuje i redovne obroke.

Ipak, kako se zapravo u Kanadi živi, možda najbolje svedoči činjenica da u toj zemlji malo ko radi prekovremeno jer svi imaju dovoljno novca za život uz minimalni rad i osmočasovno radno vreme.

(Espreso/Mondo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media