UZ POMOĆ METEOROLOŠKOG BALONA RHMZ ZNA KAKVO ĆE VREME BITI: Direktor otkrio sve o ovoj spravi, jedno niste znali
Jugoslav Nikolić, Foto: Printscreen/RTS

da li ste znali?

UZ POMOĆ METEOROLOŠKOG BALONA RHMZ ZNA KAKVO ĆE VREME BITI: Direktor otkrio sve o ovoj spravi, jedno niste znali

Ovakvi baloni se i kod nas koriste za kao jedna od metoda prognoziranja vremenksih uslova

Objavljeno:

Zahvaljujući savremnim metodama koje se koriste za merenje vremenskih uslova Republički hidrometeorološki zavod svakodnevno ljudima u Srbiji daje najtačniju vremensku prognozu. Iako ove podatke uzimamo zdravo za gotovo, do njih se ne dolazi tako lako. Tu je čitava armija super računara, mernih stanica, radara, a među njima se posebno izdvaja meteorološki balon!

Meteorološki baloni lansiraju se širom sveta, a koriste se za dobijanje dijagnoze trenutnih vremenskih uslova kako bi se napravila vremenska prognoza.

Kako je za "Blic" rekao Jugoslav Nikolić, direktor Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije, ovakvi baloni se i kod nas koriste za kao jedna od metoda prognoziranja vremenksih uslova.

Jugoslav Nikolić
foto: Printscreen/Pink

Podaci iz sekunda u sekund

- Uprkos tome što postoji standardizacija podataka koje dobijamo, kako bi prognoza bila što tačnija neophodo je da pratimo promene vrenema bez prestanka. Za to koristimo meteorološke balone koje puštamo svakog dana i to 4 puta. Zahvaljujući njima mi dobijamo merodavne podatke iz sekunda u sekund o trenutim vremenskim uslovima - kaže Nikolić.

Objasnioje da je meteorološki balon posebna vrsta balona koji na velike visine nosi radiosondu, merni uređaj koji se korist za dobijanje informacija o atmosferskom pritisku, temperaturi, vlažnosti i brzini vetra.

- Kako bismo prikupili sve informacije vrše se i visinska meteorološka merenja koja se obavljaju puštanjem meteoroloških balona u atmosferu. Takvi baloni idu i do 30 kilimetara u atmosferu a sa soobom nose meteorološki uređaj koji u sebi sadrži senzore za merenje temperature, vlage i pritiska - navodi on.

Prema njegovim rečima, kada balon dostigne nadmorsku visinu od oko 30 kilimetara on puca pod uticajem atmosferskog pritiska.

- Sve dok balon ne pukne našoj meteorološkoj stanici se putem satelita šalju podaci o brzini vetra u sekundi i svim ostalim vremenskim uslovima - kaže on.

Prave se od specijalnog materijala

Svaki balon koji koristi RHMZ za dobijanje podataka o vremenu mora da bude napravljen od specijalnog materijala.

Kako je za "Blic" objasnio direktor RHMZ oni su načinjeni su od gume koja je otporna na niske temperature i ultraljubičasto zračenje.

- Pune se kombinacijom vodonika i helijuma, a to su gasovi lakši od gasa i zbog toga oni mogu toliko visoko da odlete. Kako se u visinama pritisak kiseonika smanjuje, svi baloni se šire, i oni postaju veći i za nekolko puta sve dok konačno ne puknu - kaže on.

Vrste meteoroloških balona

Kako nam je Nikolić za "Blic" objasnio u zavisnosti od toga koji se podaci žele prikupiti korise se različiti meteorološki baloni.

Tako postoji pilot-balon koji je manji i mase od 5 do 10 grama. Taj balon ne nosi instrumente, a podaci o brzini i smeru vetra u slojevima atmosfere kroz koje se uzdiže dobijaju se posmatranjem njegovog pomeranja.

Tu je i radiosondažni balon koji je veliki balon. On nosi radiosondu i uređaje za merenje pritiska vazduha, temperature i vlage, kosmičkoga zračenja ili koncentracije ozona. Njegove dimenzije su od 2 do 3 metra a na visokim visinama se povećaju i do 12 metara.

Priprema meteorološkog balona

Pored ova dva tipa tu je takozvani transosonda balon koji je predviđen za dugotrajna zadržavanju na stalnoj nadmorskoj visini. Tako on može provesti i po više meseci u atmosferi. Zahvaljujući ovom balonu, putem satelita se dobijaju podaci o opštem atmosferskom strujanju vazduha.

Prokletije, Planina, Priroda
foto: Profimedia

Najspecifičniji od svih je balon-raketa, a u pitanju je veliki balon koji nosi uvis malu raketu sa meteorološkim instrumentima za merenje stanja stratosfere. Iz ovog balona se na određenoj visini u atmosferu ispaljuje raketa koja, padajući, neprekidno meri i šalje podatke o stratosferi.

(Espreso/Blic/Nikola Todorović)

03:09

EVO KADA VAM JAKNE VIŠE NEĆE TREBATI! Nedeljko Todorović do detalja otkrio kakva nas VREMENSKA PROGNOZA OČEKUJE U FEBRUARU


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.