DA LI STE NEKADA ČULI ZA "ČIGAJU"? Prava je MISTERIJA ukusa, a ima veze i sa VLASIMA
Vlasi, Foto: Dušan Đorđević

NAŠI OBIČAJI I JELA

DA LI STE NEKADA ČULI ZA "ČIGAJU"? Prava je MISTERIJA ukusa, a ima veze i sa VLASIMA

Najsvežiji popisi nam govore da je svoj dom na istočnim i južnim prostorima naše zemlje pronašlo više od million i po ljudi

Objavljeno: 23:08h

Vlasi su jedan od najstarijih naroda na ovim prostorima, odlikuju se po specifičnoj muzici, orginalnoj nošnji, ali i receptima. Takva je i čigaja-specijalitet koji možete da pronađete u Majdanpeku, a u pitanju je obilan obrok koji se sastoji od dimljenog mesa, dinstanog povrća, a sve to na kačamaku.

Naziv "čigaja" na vlaškom jeziku znači tiganj, a jedan od lokalnih ugostitelja nam objašnjava kako je ovaj recept potekao od davnina, kada nije bilo frižidera i zamrzivača, pa su žitelji meso stavljali u salamuru i stavljali u trap, a samo oko Božića i velikih gozbi, otvarali bi trap i vadili meso, zahvatajući tek koliko im treba za spremanje ovog ukusnog jela.

Namirnice, Hrana, Trpeza, Ishrana, Meso, Povrće
foto: Profimedia

Narod istočne Srbije

Najsvežiji popisi nam govore da je svoj dom na istočnim i južnim prostorima naše zemlje pronašlo više od million i po ljudi. Iako većinu svakako čine Srbi, lepota ovog regiona ogledate se u raznolikosti naroda, jezika i tradicija. Tlo istočne Srbije dele Romi, Bugari, Rumuni, ali i Vlasi, koji u nekim predelima čine većinsko stanovništvo. Mističnost istoka naše zemlje najčešće se vezuje upravo za Vlahe i njihovu kulturnu baštinu. Širenje poluistina i neosnovano pripisivanje običaja i osobina ovom narodu zalepilo im je etikete na čelo, koje što pre treba da postanu prošlost. Da li vi znate dovoljno o Vlasima?

Ko su Vlasi?

Etnička zajednica, specifična po svom jeziku, kulturi i običajima, Vlasi nastanjuju ne samo istok, već i severoistok naše zemlje. U područjima Zaječarskog, Pomoravskog, Borskog i Braničevskog okruga danas živi većinski deo vlaškog stanovništa, koji je sačuvao svoje korene i ponosno ih predstavlja. Vlaška zajednica sastavljena je od etničkih grupa različitog porekla, poput Ungurjana naseljenih u zapadnijim delovima ili Bufana iz Majdanpeka. Vlasi su bilingvalna zajednica, kako se služe srpskim i vlaškim jezikom. Vlaški jezik, čijih govornika najviše ima u Negotinu, pripada istočno-romanskim jezicima i zbog svoje specifičnosti ima puno pravo da se smatra maternjim jezikom. U Petrovcu na Mlavi može se pronaći Vlaški nacionalni savet, koji deluje sa namerom da, između ostalog, očuva, afirmiše i promoviše kulturu, jezik i tradiciju svog naroda.

Vlasi
foto: Dušan Đorđević

(Espreso/Lepote Srbije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.