ŠTA JE SVE POTREBNO DA SE POSTANE SPECIJALAC VOJSKE SRBIJE? Prijave traju JOŠ MALO, a evo koji su USLOVI!
Specijalci, Foto: Printscreen/RTS

konkurs je otvoren još uvek

ŠTA JE SVE POTREBNO DA SE POSTANE SPECIJALAC VOJSKE SRBIJE? Prijave traju JOŠ MALO, a evo koji su USLOVI!

Šta je sve osim hrabrosti potrebno da bi se postalo vojni specijalac

Objavljeno:

Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije raspisalo je konkurs za prijem novih pripadnika u 63. padobransku brigadu, 72. brigadu za specijalne operacije i Odred vojne policije specijalne namene „Kobre". Prijava traje do 31. marta. Šta je sve potrebno da bi neko pristupio ovim elitinim jediniciama za RTS su govorili majori Milan Sužuković i Bojan Kovačević iz 72. brigade za specijalne operacije.

Major Milan Sužuković kaže da svi momci i devojke koji se prijave pre svega moraju da zadovolje ošte i posebne uslove.

Kako navodi, opšti uslovi podrazumevaju da su kandidati državljani Srbije i punoletni, da nisu stariji od 30 godina, da nisu osuđivani i da se protiv njih ne vodi krivični postupak.

Moraju i da su prođu bezbednosne provere, da im stručna sprema odgovara formacijskom mestu za koje konkurišu, a poseban uslov je da su plivači, dodaje Sužuković.

Milan Sužuković
Milan Sužukovićfoto: Printscreen/RTS

Major Bojan Kovačević naglalšva da je posebna časti biti pripadnik 72. brigade za specijalne oparacije i 63. padobranske brigade ili odreda zaa posebne namene "Kobre".

"U određenim trenucima to je i složeno i veoma naporno zbog velikog broja dana provedenih na terenu, složenih i teških obuka, kurseva, angažovanja na raznim terenima i vežbama i vremenskim uslovima".

Smatra da je draž u tome što mladi koji se sada prijavljuju imaće mogućnost da rukuju najsavremenijim naoružanjem, opremom i sredstvima koja se nalaze u Vojsci Srbije a koja je, kako ističe, rame uz rame sa najboljim vojskama sveta.

Dodaje da će budući vojni specijalci imati mogućnost da se obučavaju i usavršavaju i u zemlji i inostranstvu.

Govoreći o postupku selekcije, Sužuković kaže da kada kandidati zadovolje opšte i posebne uslove konkursa prolaze lekarske preglede, psihološka testiranja, bezbednosnu i ulaznu proveru.

Potom dolaze u 72. specijalnu brigadu u Pančevo gde pristupaju osnovnoj vojničkoj obuci koja traje tri nedelje. Posle se polaže vojnička zakletva posle koje kreće selektivna obuka u trajnju od sedam nedelja gde svi kandidati treba da pokažu od čega su sazdani i kakvi su im motivi dolaska kao i da dokažu šta mogu i šta smeju čime postaju deo ovog elitnog stroja, kaže Sužuković.

Kovačević napominje da je selektvina obuka tek prvi korak ka ulasku u 72. specijalnu brigadu.

Kada svi kandidati koji prođu selektivnu obuku pristupa se njihovom odabiru uzimajući u obzir sve parametre koje su prikazali koo što su rezutati fizičkih provera i uspeha na gađanju. Biće non-stop praćeni, evidentirani svi njihovi radni postupci kao auzimaćese u obzir i psihološke, medicinsko-zdravstvene i bezbednosne provere, nivo obrazovanja, objašnjava Kovačević.

Bojan Kovačević
Bojan Kovačevićfoto: Printscreen/RTS

Kada sve to prođu biće postavljeni na formacijska mesta u skladu sa potrebama jedinice.

Major Sužuković ukazuje na to da pored 63. padobranske brigade i pripadnici 72. specijalne brigde imaju priliku da postanu padobranci.

Kako ističe, pre toga kandidat mora da prođe rigorozne lekarske preglede na Institutu za vazduhoplovnu medicinu VMA.

Osnovna padobranska obuka ima dve faze – zemaljsku obuku koja se sastoji od niza vežbi i postupaka, dok su druga faza sami padobranski skokovi koji padrazumevaju pet skokova sa punom ratnom opremom i izvođenje određenih zadataka u vazduhu kao i jedan noćni skok, dodaje Sužuković.

Prema njegovim rečima, svi ti skokovi izvode se od 800 do 2.000 mestara visine dok su na obuci za instruktore padobranstva visine mnogo veće.

Padobranstvo
Padobranstvofoto: Printscreen/RTS

Zajedno sa grčkom vojskom izvodili smo skokove sa malih visina tzv. borbene skokove sa 300 metara, kaže Sužuković.

Kovačević kaže da je 72. brigada namenjena i za izvođenje specijalnih operacija kao što su diverznatska i protivdiveznatska dejstva, protivteroristička i protivpobunjenička izviđanja po strategijskoj dubini neprijatelja.

Napominje da su za to potrebna znanja i veštine koje će da obezbede izvršenje svih zadataka. Tako da oni koji prođu selektivnu obuku počeće da se obučavaju za taktičku upotrebu naoružanja, brzom i preciznom gađanju, penjanju u letnjim i zimskim uslovima, proći osnovnu i višu padobransku obuku, obuku za lakog ronioca, rečnog diverzanta, kao i obuku samostalne ishrane i preživljvanja u divljini, dodaje Kovačević.

Takođe, svi pripadnici imaju šansu karijernog usavršavanja, mogućnost da postanu podoficiri Vojske Srbije.

Na najave da će plata budućih pripadnika specijalnih jedinica biti veća od 220.000 dinara, majoru Sužuković odgovara da plata nikako ne sme da bude glavni motiv dolaska u 72. brigadu.

Vojni specijalci
Vojni specijalcifoto: Printscreen/RTS

"Pre svega tu treba da bude reč o ljubavi prema vojničkom pozivu i otadzbini. Posle toga ide želja da se ostvarite u svom pozivu, želja da budete rame uz rame sa najboljima, da se usavršavate sa najboljim jedinicima u regionu i svetu a kao krajnji cilj treba da bude izgradnja bezbednosti države i svih građana", zaključuje Sužuković.

Prijava na konkurs otvorena je do 31. marta 2023. godine, a sve detalje u vezi sa konkursom zaintersovani mogu pronaći na sajtu Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.

(Espreso / RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.