OVO ŽENSKO IME JE JEDNO OD NAJSTARIJIH: Roditelji u Srbiji ga MASOVNO daju ĆERKAMA, a značenje je TAJANSTVENO
Devojčica, Foto: Profimedia

A TEK DA VIDITE POREKLO

OVO ŽENSKO IME JE JEDNO OD NAJSTARIJIH: Roditelji u Srbiji ga MASOVNO daju ĆERKAMA, a značenje je TAJANSTVENO

Prema statističkim podacima za 2018. kalendarsku godinu, ime Aleksandra je bilo na listi 100 najpopularnijih imena u Srbiji

Objavljeno: 17:28h

Žensko lično ime Aleksandra predstavlja jedno od najstarijih i ujedno i najlepših imena koja su pre više vekovala davana devojčicama. Verujemo da u svom okruženju imate bar jednu Aleksandru, ali da li znate šta znači njeno ime?

Aleksandra je žensko ime grčkog porekla, u značenju "zaštitnica ljudi". Ime je nastalo i koristilo se kao jedan od epiteta za grčku boginju Heru.

Značenje imena Aleksandra jeste slično bukvalnom značenju, pa je tako preneseni smisao imena: "ona koja je zaštitnica ljudi"; "ona koja je puna razumevanja i blagosti za sve ljude"; "ona koja se žrtvuje i bori za svakog čoveka"; "ona koja štiti ljude"; "ona koja je pravedna i koja se za sve i za svakoga bori" i "ona koja je poštena i koja brani sve ljude od greha i zla".

Beba
foto: Profimedia

Prema statističkim podacima za 2018. kalendarsku godinu, ime Aleksandra je bilo na listi 100 najpopularnijih imena u Srbiji.

Naime, veruje se da je muško ime Aleksandar nastalo od ženskog imena Aleksandra.

Poslednja jugoslovenska kraljica zvala se Aleksandra Karađorđević, supruga kralja Petra II Karađorđevića, a isto ime nosila je i žena poslednjeg ruskog cara Nikolada II Aleksandroviča, Aleksandra Fjodorovna.

03:45

NESVAKIDAŠNJA SERIJA CRNA SVADBA DOŽIVELA PREMIJERU: Scenarista otkrio BIZARNO značenje iza imena ovog horor triler ostvarenja

(Espreso/Ona.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.