NI NE POMIŠLJAJTE DA SVOJOJ BEBI DATE NEKO OD OVIH IMENA: Može da reaguje nadležni organ!
Beba, Foto: Profimedia

ZABRANJENA IMENA

NI NE POMIŠLJAJTE DA SVOJOJ BEBI DATE NEKO OD OVIH IMENA: Može da reaguje nadležni organ!

Neke države pokušavaju da preko imena zadrže svoju tradiciju

Objavljeno:

Rođenje deteta je najlepši događaj u životu svake porodice. U slučaju da planirate da proširite porodicu ili je beba već na putu, a vi mesecima unazad mozgate o imenu, trebalo bi da povedete računa o odabiru.

Pored toga što svi žele da ime devojčice ili dečaka bude lepo i da ima neku sentimentalnu vrednost, buduće mame i tate bi morali da povedu računa da ime njihovog deteta ne bude na listi zabranjenih. To bi moglo da dovede mališana u nezgodnu situaciju kada otputuje van Srbije.

Neke države pokušavaju da preko imena zadrže svoju tradiciju, pa samim tim postoje spiskovi konkretnih imena koja su zabranjena u Francuskoj, Nemačkoj, Švedskoj...

1 / 6 Foto: Profimedia

Kada je reč o Srbiji, ne postoji spisak konkretnih imena, ali prema članu 343 Porodičnog Zakona Srbije, roditelji imaju pravo da slobodno izaberu ime deteta, ali ne mogu odrediti pogrdno ime, ime kojim se vređa moral ili ime koje je u suprotnosti sa običajima i shvatanjima sredine.

U slučaju da roditelji ne odustanu od svoje namere da bebi odrede pogrdno ime, ime kojim se vređa moral ili je u suprotnosti sa običajima i shvatanjima sredine, matičar će dostaviti predmet, sa svim spisima nadležnom organu.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.