OVO SU SRPSKE GASNE KOMORE: Da li i vi umirete od bele smrti? (FOTO)
Foto: Filip Plavčić

EVO ŠTA NAS UBIJA!

OVO SU SRPSKE GASNE KOMORE: Da li i vi umirete od bele smrti? (FOTO)

U Srbiji posluje više od 7.000 pekara od kojih se oko 2.000 nalazi u Beogradu
Objavljeno: 14:04h

Beograd je u prošlosti imao samo nekoliko pekara. Danas privatnih pekarskih radnji ima na svakom ćošku, a tradiciju ovog starog zanata uspeli su da sačuvaju samo pojedini pekari. Poslednjih godina naše tržište je zatrpano novim pekarama i kioscima brze hrane.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

foto: Dado Đilas

Ipak, neke stvari su se promenile. Umesto kifli i đevreka, sada su popularne pice, rol viršle i neizostavna koktel peciva. Reklo bi se "kul peciva" zauzimaju tržište.

foto: Fonet

SRBI SU OBOŽAVALI KINESKE RADNJE: Nekad smo tamo kupovali za DŽ, ali ZBOG OVE PROMENE bežimo od njih! (FOTO)

Preko 50 odsto zaposlenih u Srbiji se zbog nezdrave ishrane ugojilo i više od deset kilograma od kada su počeli da rade, rezultat je jednog od istraživanja Infostuda. Većina zaposlenih doručkuje u pekarama, a preko 20 odsto zaposlenih i doručak i ručak kupuje u lokalima brze hrane.

foto: Ilustracija/Filip Plavčić

U Srbiji posluje više od 7.000 pekara od kojih se oko 2.000 nalaze u Beogradu. Po svemu sudeći, možemo doći do zaključka da je zbog nagle ekspanzije pekarskih radnji u poslednjih deset godina, 90 odsto pekara "priučeno".

No, dok jedemo ono što nam mese, zapitamo li se šta to radi našem telu? Naročito ako jedemo svakodnevno.

foto: Filip Plavčić

Nada Macura kaže za Espreso da je najveći problem u tome što se u poslednje vreme pojavilo mnogo kontradiktornih stvari o zdravoj ishrani i da su ljudi sada zbunjeni.

- Počeli smo da lutamo jer ne postoje pravila. Danas imate puno rešenja oko istih problema i ljudi ne znaju šta da slede. Savetujem građanima mnogo kretanja, pešačenja i da izbegavaju takozvane "bele smrti". Suština je u umerenosti. Čovek nije ptica pa da jede samo semenke, ali ne treba da preteruje ni u suprotnom pravcu, već samo umereno - kaže Macura.

Nutricionista i specijalista za Javno zdravlje, Tanja Bakrač kaže za Espreso da svaki čovek mora da odvoji vreme kako bi se zdravo hranio.

- Ljudi se žale na nedostatak vremena, ali vremena uvek ima za ove stvari. Oni mogu da posećuju pekare, ali da biraju peciva sa celim zrnom i biljnim vlaknima zbog boljeg varenja. Takođe, tamo gde mogu neka biraju žitarice bez glutena, a to su proso, heljda, pirinač i kukuruz.

Tanja takođe naglašava da svako ko je u mogućnosti treba da mesi domaći hleb.

foto: Stock

- Imate sada razne vrste brašna, poput pirinčanog na primer. Ako sami umesite hleb, znate tačno šta ste stavili u njega i što je najbitnije, nema aditiva. Ipak, ukoliko morate da jedete u pekari, birajte manje loša rešenja.

Ona dodaje da ljudi ne treba da podležu instant rešenjima i da se čuvaju loših kombinacija hrane poput proteina i ugljenih hidrata.

(Jelena Jovanović)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.