GDE ĆE VAM DUŠA, ŠTA TO RADITE? Od cene jednog povrća na pijacama ljudima se prevrne stomak, DOKLE ĆE OVO DA IDE
Tezga i prodavačica, Foto: Emilija Jovanović

DOKLE VIŠE?!

GDE ĆE VAM DUŠA, ŠTA TO RADITE? Od cene jednog povrća na pijacama ljudima se prevrne stomak, DOKLE ĆE OVO DA IDE

Prodavačica povrća iz Isakova kod Ćuprije dodaje da cena crnog luka ne zavi­si samo od kalibraže, već i od nabavne cene

Objavljeno:

Kilogram crnog lu­ka, tokom prethodnog vikenda, na Palilul­skoj pijaci u Beogradu, ko­štao je čak 300 dinara. Kupci su u neverici i krste se kad vide koliko je drastično skočila cena ovog povrća. Nešto jeftinije bile su ostale prestoničke pijace, pa je lanjski crni luk koštao između 200 i 250 dinara, za kilogram. Ovako papre­na cena "ohladila" se posle nekoliko dana, ali je izne­nađenje kupaca ostalo.

Pijace u Srbiji pune su prošlogodišnjeg crnog luka, a cena varira od gra­da do grada. Na jagodinskoj zelenoj pijaci, kilogram crnog luka je od 10 do 180 dinara, zavisno od veliči­ne. Beli luk košta od 300 do 500 dinara za kilogram.

- Crni luk je koštao 100, a sada krupan košta i do 180 dinara po kilogramu - kaže poljoprivrednik Zo­ran Milanović iz Kočinog Sela kod Jagodine. Krupni crveni luk košta do 150 dinara.

Prodavačica povrća iz Isakova kod Ćuprije dodaje da cena crnog luka ne zavi­si samo od kalibraže, već i od nabavne cene. Ona sitni­ji crni luk prodaje po ceni od 100, a krupniji po 150 dinara. Kilogram krupnog crnog luka u velikoprodaji je 135, a sitnog 75 dinara. Ona dodaje da je kilogram crnog luka cele jeseni bio 100 dinara, pa je pre dve nedelje poskupeo na 120 di­nara, a onda na 150 dinara.

Za samo nedelju dana, cena crnog luka u Vršcu skočila je za 20 dinara. Prethodno se kretao od 60 do 100, a sa­da je 120 do 130 dinara po kilogramu, iako mu je kva­litet sve lošiji. Domaći luk kolačar dostiže cenu od 150 dinara po kilogra­mu.

Crni luk na zelenoj pi­jaci u Smederevu košta od 120 do 150, dok je crveni od 110 do 130 dinara za kilogram. Na užičkoj pi­jaci cena crnog luka je od 80 do 100, dok je za crveni potrebno izdvojiti od 90 do 140 dinara.

Rano povrće

Mladi luk već je odavno sti­gao na srpske pijace. Veza ko­šta od 50 do 80 dinara. Kako su nam rekli, velika je potražnja i za starim belim lukom, ali njega nema mnogo, pa mu cena svakodnevno raste. Na pijace polako pristiže rano povrće. Među njim prednjače zelena salata, rotkvice i mladi luk.

Slične cene su i u Nišu. Cena crnog luka na niškim pijacama varira od tezge do tezge, ali i od dela grada, pa se tako u razvijenijim opštinama ona kreće od 80 do 160 dinara. Najjeftiniji kilogram luka može se naći kod Tv­rđavske pijace, gde košta 80, na Bulevarskoj pijaci je od 130 do 150, u Durlanu 100 do 120, dok je na pijaci Ćele-kula 150 dinara. Cr­veni luk je jeftiniji i kre­će se od 110 do 150 dinara.

Na leskovačkim zelenim pijacama cena žutog luka trenutno se kreće između 80 i 100 dinara po kilogra­mu, u zavisnosti od kvali­teta, dok je cena crvenog lu­ka za 10 do 20 dinara viša. Kupci kažu da je posled­njih dana došlo do blagog porasta ovih cena što pro­davci obrazlažu činjeni­com da su pred kraj prodaje prošlogodišnjeg roda i da, kao i svake godine u ovo vreme, cena luka raste kao odgovor na nešto veću po­tražnju u odnosu na aktuel­nu ponudu.

Cena crnog luka na vranj­skim pijacama kreće se od 60 do 120 dinara po kilo­gramu. Najjeftiniji je ta­kozvani hibridni crni luk, dok je najviša cena doma­ćeg, krupnog luka.

(Espreso/Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.