PAVLOVIĆI OSTAJU BEZ DOMA SA BEBOM U RUKAMA, A IMAJU SVE PAPIRE: Oglasio se izvršitelj i objasnio KAKO JE TO MOGUĆE
Porodica Pavlović, Foto: Privatna arhiva

APEL JAVNOSTI!

PAVLOVIĆI OSTAJU BEZ DOMA SA BEBOM U RUKAMA, A IMAJU SVE PAPIRE: Oglasio se izvršitelj i objasnio KAKO JE TO MOGUĆE

Ivona i njen suprug stan su kupili još 2013. godine, regularno od prethodnog vlasnika sa kupoprodajnim ugovorom i nisu ni sanjali da bi ovo jednog dana moglo da se desi

Objavljeno: 18:29h

Pavlovići su do 10. januara ove godine živeli skromno, daleko od očiju javnosti, u svom porodičnom gnezdu koje su godinama gradili. A onda im se život promenio u potpunosti, svakodnevne obaveze zamenile su brige kako da sačuvaju svoje malo parče raja.

- Ne možete da zamislite kako se osećamo, život nam se odjednom promenio. Suprug i ja smo napravili pravi porodični dom, od momenta zabavljanja do sada kada imamo dete. Naš sin je u ovom stanu počeo da puzi, ovde je pusti prve korake i izustio prve reči. Stan za nas nema samo materijalnu vrednost, već i sentimentalnu. A pored svega, mi smo sve uredno platili. Ne možemo da se oporavimo zbog nepravde koja nam je naneta, ovako započinje priču vidno potresena Ivona Pavlović.

- Ne želim da ćutim, želim glasno da kažem šta se dešava nekim običnim ljudima koji su žrtve prevare. Ovaj slučaj je kristalno jasan, mi imamo sve papire, a opet bismo mogli da budemo izbačeni i ostanemo bez krova nad glavom.

Ivona Pavlović
foto: Privatna arhiva

Do tog 10. januara 2023. godine nismo imali ideju da bi ovako nešto moglo da se desi. Sve se kuvalo u tajnosti, i onda kada za nas nije postojala pravna odbrana, na vratima stana pojavio se javni izvršitelj Nemanja Protić i tom prilikom uručio zaključak na kojem je pisalo da je naš stan prodat na javnoj licitaciji i da u roku od 30 dana moramo da se iselimo, ali je krajnji rok izvršenja ipak pomeren na 30. mart, dodaje Ivona za Espreso portal.

Ivona i njen suprug stan su kupili još 2013. godine, regularno od prethodnog vlasnika sa kupoprodajnim ugovorom i nisu ni sanjali da bi ovo jednog dana moglo da se desi.

Ivona Pavlović
foto: Privatna arhiva

- Ceo problem nastao je zbog investitora zgrade, a u zaključku piše da je on založio naš stan na sudu, kako bi izmirio potraživanja duga iz 2005. godine dvojici čoveka iz različitih gradova. Oni su dobili spor protiv investirora u vrednosti od po 25.000 evra, ali dodatnu sumnju budi to što je zahtev podnet istog dana. To je navelo i naše advokate da je u pitanju montirana prevara, a dodaje naša sagovornica, sport je pokrenut još 2019. godine i tada je investitor njihov stan naveo kao svoj.

A da situacija bude još komplikovanija, investitor je na sudu priznao taj dug iako je mogao da odbije jer slučaj zastareva posle 3 godine.

- On je dao zeleno svetlo da naš stan bude sredstvo namirenja, iako ga je prodao još 2011. godine vlasniku od kog smo mi kasnije kupili stan, dodaje Ivona i naglašava da je problem postojao i pre prodaje jer je proces legalizacije zgrade završen 2018. godine, ali da je u Katastaru za nepokretnosti, investitor ostavio svoje ime, što automatski znači da je pred Zakonom nekretnina u njegovom vlasništvu.

Takođe napominje da je njihov stan od septembra do decembra 2022. godine bio na licitaciji, a da oni kao vlasnici o tome ništa nisu znali.

Ivona Pavlović
foto: Privatna arhiva

- Za ceo problem i prodaju saznali smo tek onog trenutka kad nije postojao nikakav pravni lek i od tog dana prolazimo kroz pravu noćnu moru. Nemamo vremena da se u potpunosti posvetimo našoj bebi koja je stara tek godinu i po dana jer na sve moguće načine pokušavamo da nađemo rešenje.

Kako je Ivona za Espreso objasnila, investitor se tokom celog slučaja i ponaša kao da je stan njegov, ali i da su saznali da je jedan javni izvršitelj odbio slučaj, nakon čega se pojavio Nemanja Protić.

Napominje i da je investitor bio u obavezi da obavesti o legalizaciji.

- Investitor je bio u obavezi da nakon legalizacije obavesti kupca stana, onog kom je on prodao ili da obavesti lično nas kroz pismo ili bilo kakav dopis da je zgrada legalizovana. Mi nismo znali da je zgrada legalizovana jer su se stanari stalno menjali, na papiru su vlasnici stanova, a sasvim drugi stanari. U svega dva stana žive i vlasnici stanova, te nismo imali ni koga da pitamo. Dakle, po zakonu je neko morao da nas obavesti, a to nije učinjeno, dodaje.

Ivona naglašava da je posebno pogađa to što izvršitelja ne interesuje ko živi u tom stanu, da pokuša da nađe način da se slučaj prekine jer je očigledno da je u pitanju prevara.

- Javni izvršitelj nije odgovorio ni na prijave koje smo uputili, ali se niko nije odazvao ni na našu prijavu Komori javnih izvršitelja. Od advokata smo saznali da će se izvršenje sprovesti bez obzira na sve, a ostalo nam je samo 3 nedelje.

Ivona Pavlović
foto: Privatna arhiva

Pavlovići apeluju na sve nadležne da reaguju jer je u pitanju samo prevara i bezobrazluk, ovde je očigledno da svi žele samo dobro da se "ugrade".

Redakcija Espreso portala kontaktirala je i javnog izvršitelja Nemanju Protića, a njegov odgovor prenosimo u celosti:

"Kao postupajući Javni izvršitelj zadužen sam za postupanje u izvršnom postupku, gde je predmet izvršenja stan u ulici Gospodara Vučića. Predmet izvršenja jeste bila prodaja stana koji je porodica Pavlović navela i to na osnovu odluke suda.

Nakon prodaje stana i nakon saznanja da je stan prodat, treća lica su angažovali punomoćnike iz reda advokata Vladimira Glumca i Tatjanu Hadži Lazarević, koji su mi podneli prigovore radi nedozvoljenosti izvršenja, u stanu ttreća lica nikada ranije nisu bila zatečena.

O prigovorima još nisam odlučio, odlučiću kada se za to steknu zakonski uslovi. Suština celog problema je što porodica Pavlović nikada nije katastru predala zahtev za uknjižbu, dakle u katastru nikada nije evidentiran ni jedan njihov zahtev, a to je zapravo pitanje za porodicu Pavlović zašto nisu katastru nikada predali zahtev za uknjižbu.

Svi ili velika većina stanova u zgradi u kojoj se stan nalazi je uknjižena. Sve se ovo može proveriti uvidom u list nepokretnosti, a još da napomenem da su se kupac nepokretnosti i porodica Pavlović, odnosno punomoćnici porodice Pavlović sporazumeli da se izvršenje odloži za 30. mart."

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.