STARO IME KOJE SE SE I DANAS DAJE DEČACIMA: Ima MNOGO NADIMAKA, a tako se zvao i PROSLAVLJENI SRPSKI PISAC
Dečak, Foto: Profimedia

značenje imena

STARO IME KOJE SE SE I DANAS DAJE DEČACIMA: Ima MNOGO NADIMAKA, a tako se zvao i PROSLAVLJENI SRPSKI PISAC

Muško ima staro-slovenskog porekla

Objavljeno:

Vlastito muško ime Miloš, staro-slovenskog je porekla i vezuje se od davnina i za junake i vrle vojnike, a posebno istaknute ličnosti sa ovim imenom kod Srba su knez Miloš Obrenović i junak Kosovskog boja, Miloš Obilić.

U današnje vreme, ime Miloš je pored Srbije veoma popularno i u Češkoj; Slovačkoj; Bugarskoj; Rusiji i Poljskoj (gde se piše kao Milosz), kao i u ostalim i brojnim „slavenskim“ zemljama.

Poreklo muškog vlastitog imena Miloš

O poreklu ličnog muškog imena Miloš, postoje dve teorije, koje su u istoj meri istinite i za koje etimolozi veruju da su podjednako validne u tumačenju značenja ovog vlastitog imena muškog roda.

Dečak
Dečakfoto: Profimedia

Naime, prema prvoj hipotezi, ime Miloš je poreklom od jednog staro-slovenskog prideva „mio; mil; mili“, a koji ima značenje u „bukvalnom prevodu – „ljubav; drag; dobar; mio; milostiv“.

Druga teorija o poreklu imena Miloš, navodi da je ime moguća „izvedenica“ od vlastitih imenica Milomir ili pak Miroslav, koje su takođe staro-slovenskog porekla, a koje u svojoj osnovi takođe imaju reč „mil“, kao korensku osnovu.

Šta znači ime Miloš?

Muško lično ime Miloš, ima „preneseno značenje“, a koje mu polako ali sigurno „vraća“ odavno već „izbledelu“ popularnost u našim krajevima, te se može protumačiti kao – „muškarac koji je milosrdan“; „osoba koja je rođena mila i draga“; „muška osoba koja je poštena i vrlo nesebična“; „onaj koji voli i poštuje svoje bližnje“; „muškarac koji brine za svoje najdraže osobe“; „dobra ili blaga osoba“; „osoba koja je dopadliva i brižna“; „drag“; „mio“; „dobar“; „pošten“; „pravedan“.

Zastupljenost muškog ličnog imena Miloš u zemljama regiona

Prema podacima Zavoda za statistiku zemalja u regionu, a koji su prikupljeni za period od protekle dve kalendarske godine (2016. i 2017. godinu), muško ime Miloš se različito „kotira“ u zemljama regiona, a ubedljivo je najpopularnije u Srbiji i u Republici Srpskoj.

Nadimci, izvedena i skraćena imena muškog imena Miloš

Nadimci ili hipokoristike tj imena „od milošte“ za lično ime Miloš su najčešće – Miki; Miloško; Miks; Miliša; Miša; Mile ili Mikaš.

Dečak
Dečakfoto: Profimedia

Imena koja mogu biti „varijantna ili izvedena“ od pomenutog vlastitog imena Miloš su – Miško; Milosav; Milisav; Milutin; Milivoje; Miljuš; Milijaš; Milijan; Milun; Milija ili Miša.

Poznate ličnosti sa vlastitim imenom Miloš

Miloš Krasić – srpski fudbalski reprezentativac;

Miloš Crnjanski – jugoslovenski i srpski književnik i jedan od najuticajnijih ekspresionista u XX veku; diplomata i velikan srpske „pisane reči“;

Miloš Bojanić – srpski pevač narodne i folk muzike, poreklom iz Bosne i Hercegovine.

(Espreso/ Značenje imena)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.