JEDNA STVAR JE BILA KLJUČNA KOD PREMINULE TRUDNICE: Ovo su najčešći uzroci sepse, lekari otkrili ima li SPASA!
Dušan Protić i Aleksandar Ljubić, Foto: Printscreen/Youtube/TV Prva

IZGUBLJEN ŽIVOT

JEDNA STVAR JE BILA KLJUČNA KOD PREMINULE TRUDNICE: Ovo su najčešći uzroci sepse, lekari otkrili ima li SPASA!

Dr Dušan Protić istakao je da postoji mogućnost da je pacijentkinja imala problem koji se nije otkrio na vreme

Objavljeno:

Trudnica J.M. (25) koja je preminula u šestom mesecu trudnoće najverovatnije je dobila sepsu nakon što je uginuo plod. Imala je bolove u slabinskom delu leđa i lekari su nekoliko dana lečili upalu mokraćnih puteva. Potom je otkriveno da je preminula nakon posledica sepse. Zašto se najgori ishod dešava zdravim i mladim trudnicama, objasnili su u "Jutru" na Prvoj lekari Dušan Protić i Aleksandar Ljubić.

"Mi govorimo o najvećoj tragediji koju mi doživljavamo u našoj profesiji - da neko mlad, najčešće zdrav, umre i da to bude vezano za gubitak dva života. To je udar za porodicu i ceo zdravstveni sistem. To nije problem vezan samo za Srbiju. Smrtnost majki je najveći svetski zdravstveni problem, koji moramo da smanjimo. Od 1.300 žena koje umru zbog toga što su trudne, danas je došlo do cife od 800 žena, ali toliko žena će umreti zbog trudnoće. U Srbiji umre 10 žena na 100.000 ili 6, 7 žena godišnje. Taj trend opada zadnjih godina. Od tih 7 žena, dve su imale neku tešku bolest, nije direktan razlog trudnoća, ali 3 ili 4 najčešće umru zbog krvarenja, zgrušavanja krvi ili infekcija", objasnio je dr Ljubić.

Trudnica, Trudnoća
foto: Sam Edwards / Hoxton / Profimedia

Dr Dušan Protić istakao je da postoji mogućnost da je pacijentkinja imala problem koji se nije otkrio na vreme.

"Mi kažemo da je trudnoća drugo stanje, a pod time se podrazumeva sasvim drugi način života. Morate se odreći drugih stvari, da bi imali sutra zdrav porod, od pušenja, alkohola, preterane masne hrane... To su neprijatelji trudnoće. Međutim, ovde je jedna stvar vrlo karakterisitčna - 40 jedinica krvi. Pitanje je da li je ona imala neku skrivenu manu u sebi, pojedini faktori mogu da se otkriju tek u specijalnim zonama ustanova, ako mi u toku trudnoće primetimo da ima problem, recimo, slabije zgrušavanje krvi. Što se tiče problema u trudnoći, podrazumeva se da mora da se vodi mnogo zdraviji život", objasnio je dr Protić i dodao:

"Vrlo lako dolazi do infekcija plodove vode od nekontrolisanog vaginalnog sekreta. Ja sam imao jedan slučaj, pacijentkinju koja je 12. decembra imala vaginalni sekret koji je uredan, 6. mesec trudnoće. Ona se posle 8 dana javila sa temperaturom i drhtavicom. Plod je uginuo, sepsa ploda, svih organa. Uspeli smo da zaštitimo njen život. Postoji hiljadu uzoraka koji mogu da dovedu do toga. Svaka smrt pacijenta nam teško pada, onim pravim lekarima, koji žive za svoj posao", rekao je dr Protić.

Na pitanje koliko vremena imaju lekari da reaguju kada vide da se radi o sepsi, dr Ljubić je istakao da zavisi u kojoj je fazi i koji organi su zahvaćeni, a dr Protić je objasnio da posteljica može da bude komplikacija.

Dušan Protić
foto: Printscreen/Happy

"Posteljica je organ koji hrani bebu celo vreme dok je u majci. Nažalost, mi kad porodimo ženu, posle 5 do 10 minuta, posteljica ima svoju kontrolu, pogledamo je i sve je u redu. Međutim, imate toliko problema sa posteljicom, bebinu posteljicu i dodatnu posteljicu koju primetite ako žena nastavi dalje da krvari. Danas imate ultrazvuk koji može odmah da primeti ono što nije u redu. Ne postoji brutalnije krvarenje u medicini nego što je materično posle porođaja. Imao sam prilike da vidim krvarenja gde čovek može da se oseti nemoćnim pred onim što vidi. Imate posteljice razne vrste koje mogu da naprave komplikacije", objasnio je dr Protić.

(Espreso/MONDO)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.