"BRINE ME ŠTO JE U PETAK BILO 12 UMRLIH OD KORONE": Đerlek zabrinut zbog zdravlja NACIJE, tu su i MALE BOGINJE!
Mirsad Đerlek, Foto: Antonio Ahel/ATAImages, Profimedia

ŽIVOTI SU U PITANJU

"BRINE ME ŠTO JE U PETAK BILO 12 UMRLIH OD KORONE": Đerlek zabrinut zbog zdravlja NACIJE, tu su i MALE BOGINJE!

On je istakao i da se kovid bolnice ne mogu zatvarati i da se mogu multipraktično koristiti

Objavljeno:

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek gostujući u jutarnjem "Dnevniku" RTS-a izrazio je svoju zabrinutost zbog stanja u kovid ambulantama, navodeći da ne treba dizati paniku, ali ne treba ni potcenjivati koronavirus.

- Zabrinjava me što je petak, 24. februara 12 ljudi izgubilo život. To nije mala cifra. Na respiratorima je u petak bilo 18, a u subotu 17 ljudi, što znači da ne smemo potceniti koronavirus. To ne znači da treba da dižemo paniku, ali su ozbiljnost i opreznost potrebni - kaže Đerlek.

Đerlek o epidemiji MALIH BOGINJA: "Životi dece su u pitanju, zato proveravamo vakcinalnu kartoteku države"

Male boginje
foto: Profimedia

On je istakao i da se kovid bolnice ne mogu zatvarati i da se mogu multipraktično koristiti.

- Кovid bolnice su najsavremenije u Evropi. Mogu se multipraktično koristiti. Ne možemo u ovom trenutku zatvarati kovid bolnice, iako me ohrabruje to što broj pacijenata nije veći od 300. Jedan broj kovid bolnica može da bude iskorišćen za palijativno zbrinjavanje, a drugi za najsavremenije operacije. Кakva će biti njihova sudbina, videćemo vrlo brzo - kaže državni sekretar u Ministarstvu zdravlja.

Planiranje kadrovske politike u zdravstvu

Đerlek je priznao da je organizacija slabiji deo zdravstvenog sistema i da se uveliko radi na analizi kadra, kako bi on mogao da se planira.

- Ministarka Grujičić i ceo njen tim, svestan je da nam je organizacija slabiji deo zdravstenog sistema. Prvo radimo analizu, da bismo mogli da planiramo. Analiza nam je pokazala da imamo više od 29 hiljada doktora: tri hiljade opšte prakse, isto toliko na specijalizaciji, a 13 i po hiljada specijalista. Oko 35 odsto specijalista nam je starije od 50 godina - kaže Đerlek za RTS.

Mirsad Đerlek
foto: Printscreen/RTS

Važno je napraviti dobru analizu i popuniti rupe u deficitarnosti, ističe državni seretar u Ministarstvu zdravlja.

- Moramo da se pripremimo za smenu generacija, što u medicini nije lako. Ministarka je krajem godine objavila javni poziv za 12 deficitarnih specijalizacija, koje će se dodeljivati zaposlenim lekarima, koji su na određeno ili neodređeno, ali i nezaposlenim doktorima. Moramo popuniti rupe u deficitarnosti. Želimo da napravimo dobru analizu i da svakodnevno unapređujemo zdravstveni sistem Srbije - zaključio je Mirsad Đerlek.

Dostupnost lekova za obolele od multiple skleroze

Mirsad Đerlek, gostujući u Jutarnjem Dnevniku RTS-a, rekao je da da je povećan za deset puta broj pacijenata koji se leče u Srbiji o trošku države od multiple skleroze u odnosu na period od pre deset godina.

- Hteo bih da spomenem dostupnost lekova. U ovom trenutku imamo 13 lekova koje je odobrila Evropska agencija za lekove, što znači da smo "rame uz rame" sa Evropom. Imamo visoko efikasne lekove koje utiču na tok i progresiju bolesti. Pacijenti, sa druge strane, sada mogu da primaju imunomodulatorne lekove u zdravstvenim centrima širom Srbije, što je oko 30 bolnica - zaključio je Đerlek.

(Espreso/Blic/RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.