POST SAMO ŠTO JE POČEO, A CENE VEĆ DIVLJAJU: Ni posna trpeza NIJE VIŠE JEFTINA, donosimo detaljan cenovnik!
Post, Foto: Tamara Trajković

neverovatni cifre

POST SAMO ŠTO JE POČEO, A CENE VEĆ DIVLJAJU: Ni posna trpeza NIJE VIŠE JEFTINA, donosimo detaljan cenovnik!

Za godinu dana od mesa najviše je poskupela riba

Objavljeno:

Za vernike pravoslavne veroispovesti, juče je počeo Veliki Vaskršnji ili Časni post i završava se praznikom Vaskrsenja Isusa Hrista – Vaskrsom, koji se ove godine praznuje 16. aprila.

Veliki post traje ukupno 48 dana i uvek počinje u ponedeljak, a završava se u nedelju. Prema pravoslavnom učenju, Veliki post nas uči pokajanju, praštanju i molitvi, a cilj je da se u miru i tišini dočeka najveći hrišćanski praznik.

Vaskršnja jaja
Vaskršnja jajafoto: Shutterstock

U vreme ovoga posta uzdržavamo se od mesa, jaja, sira, mleka. Vino u ulje dozvoljeni su samo subotom i nedeljom, ali i na dan Sv. četrdesetorice mučenika, dok se riba može koristiti samo na Blagovesti i Cveti.

Svim ostalim danima posti se „na vodi", a pogotovo strogo sredom i petkom. To isto vredi za poslednju nedelju posta koju postimo „na vodi", osim Veliki Četvrtak na koji razrešavamo na ulje i vino. Na Veliki Petak se uzdržavamo od jela i pića sve do iznošenja plaštanice, dakle do 3 sata popodne, posle čega se uzima lagan obrok „na vodi".

Takođe strogo postimo i Veliku Subotu kao jedinu posnu subotu u toku godine.

Post često, kada nije iz duhovnih razloga, za cilju ima detoksikaciju organizma i mršavljenje. Međutim za Veliki post treba biti psihofizički spreman i oprezan jer pravilna ishrana u toku posta ne znači da treba da se jednolično hranite kromirom, pirinčem, džemom, hlebom i tako dalje jer onda možete doneti svom organizmu više štete nego koristi.

Posna hrana
Posna hranafoto: Profimedia

Mnogi vernici odlučuju da se tokom posta samo uzdržavaju od mesa, jaja i mlečnih proizvoda i ne prate pravila posta po danima. Tako se ishrana bazira na voću, povrću, mahunarkama, gljivama i ribi. Međutim ni ove namirnice nisu izostale sa spiska svih poskupljenja u toku prethodne godine.

Za godinu dana od mesa najviše je poskupela riba, za čak 300 dinara po kilogramu, dok je najmanje skočila cena pilećem mesu, za nekih 55 dinara po kilogramu, podaci su Republičkog zavoda za statistiku.

Riba
Ribafoto: Tamara Trajković

Početkom prošle godine kilogram sveže ribe mogao je da se kupi i za 399 dinara u prodavnicama, dok je ove godine cena ribe stigla do 700 i čak 850 dinara u pojedinim gradovima Srbije.

Zato je postala zabluda da je posna hrana jeftinija od mrsne, što se najviše oseti u sezoni slava.

Na primer cena tunjevine, kao jedna od najpraktičnijih i najjednostavnijih izbora za obrok u toku posta, odavno je prešla granice "realnog". Tako se konzerva tunjevine od 160 grama u prodavnicama kreće od 160,00 do neverovatnih 440,00 dinara.

1 / 2 Foto: Espreso

U nastavku vam donosimo spisak namirnica koje se najčešće konzumiraju toko posta kao i njihove najniže cene po kilogramu:

  • Pasulj: 350,00 din.
  • Oslić (smrznuti): 500,00 din (cene svežeg su još više)
  • Tunjevina: 1250,00 din
  • Pastrmka (smrznuta): 600,00 din (isto važi kao za oslić)
  • Krompir: 90,00 din
  • Pirinač: 400,00 din
  • Grašak: 300,00 din
  • Testenina: 200,00 din
  • Bukovača: 700,00 din
  • Šampinjoni: 500,00 din
  • Banane: 200,00 din
  • Jabuke: 100,00 din
  • Mandarine: 200,00 din
  • Zelena salata: 50,00 din
  • Soja:

A koliko košta jedan porodični ručak sa mesom, a koliko sa ribom? Stavili smo sve na papir i došli do neverovatnih rezultata.

Ručak
Ručakfoto: Profimedia

Za primer prosečnog mrsnog ručka uračunali smo kilogram gril pileta, hleb, krompir i zelenu salatu dok smo u slučaju posnog obroka uračunali oslić, takođe hleb, krompir i zelenu salatu.

Kao što smo već gore naveli, za kilogram krompira potrebno je izdvojiti oko 90,00 dinara, za isto toliko zelene salate nešto manje, oko 50,00 dinara. Na poslednjoj sednici Vlade Srbije doneta je odluka o ceni hleba „sava“ - 57 dinara umesto 53,5 dinara kao do tada, te nam preostaje jedino cena "glavnog jela" koja pravi razliku u ceni.

Cena kilograma gril pileta košta oko 320,00 dinara, dok je kilogram oslića 500,00 dinara, što nas dovodi do sledećih rezultata:

Mrsni ručak: 517,00 din.

Posni ručak: 697,00 din.

Prodavnica
Prodavnicafoto: Beta / Miloš Miškov

Za kraj moramo spomenuti da post nije samo uzdržavanje od mrsne hrane. Uzdržavanje od mesa, jaja i mlečnih proizvoda jeste blagotvorno za ljudski organizam, ali ne treba prenaglašavati telesni post pri čemu se zanemaruje duhovni cilj - snaženje volje, priprema za ispunjavanje mnogo težih zadataka, unutrašnjeg, duhovnog posta.

Tokom posta se treba uzdržavati od stomakougađanja, prejedanja, halapljivosti, proždrljivosti to jest svih strasti koja prema hrišćanstvu vode u greh i koja se moraju pobediti kroz duhovnu borbu.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.