PENZIONERI U SRBIJI NA METI PREVARANATA: Nikako ne nasedajte!
Penzioneri, Foto: Ana Paunković

PAŽNJA!

PENZIONERI U SRBIJI NA METI PREVARANATA: Nikako ne nasedajte!

Na društvenim mrežama pojavljuju se lažni profili poznatih prodavnica

Objavljeno:

Ovih dana najstariji sugrađani ponovo su na meti prevaranata: Za 100 evra nudi im se 10 dana u Vrnjačkoj banji i specijalan poklon, ako povedu celu porodicu. Bez provere, ne potpisujte nikakve ugovore.

U poslednjih nekoliko dana Specijalnu bolnicu "Merkur" u Vrnjačkoj Banji zovu sugrađani koji su navodno dobili vaučer za odmor u njihovoj ustanovi, kako tvrde, na promociji "Dormeo" proizvoda.

Iz Specijalne bolnice "Merkur" kažu da niti sarađuju sa pomenutom firmom niti su ikada izdavali takve vaučere.

"'Merkur' nije zaključio nikakve ugovore niti je bilo kome izdao vaučere koji dele predstavnici koji predstavljaju proizvode firme 'Dormeo', a prema našim informacijama, ni firma koja zastupa proizvode 'Dormeo' nema nikakve veze sa tim", kaže Božidar Vučković iz ove specijalne bolnice.

Kažu da čak ni na vaučeru nije slika Hotela "Merkur".

"Ono što bih ja mogao da im poručim sa moje tačke gledišta jeste da obrate pažnju kad su u pitanju ti vaučeri, ono što je uobičajena praksa je da vaučer mora da ima serijski broj i mora da ima neki pečat na sebi što ovom prilikom nije bio slučaj i to može da im ukaže na činjenicu da se radi o nekim prevarnim radnjama", navodi Vučković.

1 / 4 Foto: Ana Paunković

"Suviše dobro da bi bilo istinito"

Na društvenim mrežama pojavljuju se lažni profili poznatih prodavnica, nude se nagradne igre, sigurni poslovi u inostranstvu, jeftini turistički aranžmani. Svima je zajedničko to da zvuče suviše dobro da bi bili istiniti.

"Svi možemo biti žrtva prevare jer jednostavno smo svi željni da ostvarimo neki brzi prinos, da pokrijemo neki dug i u toj želji da budemo uspešni, da brzo zaradimo jer su neizvesna vremena, tako lakše postanemo žrtve", ukazuje Maja Matić, predsednica Udruženja sertifikovanih istražitelja prevara Srbije.

Savetuje da se nikada ne veruje u prilike koje su isuviše dobre da bi bile istinite jer one obično na kraju ne budu istinite.

"Savet je da se sačeka da ništa nije tako hitno, da će ponuda važiti i sutra, a već do sutra možete dosta stvari da istražite, pogledate na internetu", rekla je Matićeva.

"Oprez pri avansnom plaćanju"

Najčešće prevare su one u kojima se traži avansno plaćanje.

"Sve ono na internetu što nađete da je neophodno avansno platiti, a da proizvod ili usluga ide neka iza toga -organizator prevare nestane nakon tog prvog talasa kad prikupi dovoljno sredstava", rekla je Maja Matić.

Ekonomski poremećaji u svetu pogoduju potrošačkim prevarama. U izveštaju FBI stoji da je od 2017. od 2021. primljeno 2,7 miliona žalbi na prevare i da su ljudi oštećeni za 18,7 milijardi dolara.

(Espreso / RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.