POZNATI TIKTOKER PROPAGIRA OPASAN "TREND"? Pitali smo ginekologa sve o PILULI ZA DAN POSLE, ovo TREBA DA ZNATE!
Pilula za dan posle, Foto: Filip Plavčić, AP

važno!

POZNATI TIKTOKER PROPAGIRA OPASAN "TREND"? Pitali smo ginekologa sve o PILULI ZA DAN POSLE, ovo TREBA DA ZNATE!

Relativno niska cena doveli su do široke upotrebe i do toga da se mlade devojke lako odlučuju da tu pilulu kupe

Objavljeno:

Postkoitalna kontracepcija, poznata kao „pilula za dan posle“, predstavlja hitnu kontracepciju koja se uzima ubrzo posle nezaštićenog odnosa. Stručnjaci objašnjavaju da se radi o piluli koja je poput "hormonske bombe", s obzirom na to da sadrži visoke doze hormona koji zaustavljaju ovulaciju. Deluje tako što sprečava oplodnju jajašca i sprečava da se eventualno oplođeno jaje implementira u matericu žene.

Pilula za dan posle
Pilula za dan poslefoto: Filip Plavčić

Ove pilule mogu se naći u slobodnoj prodaji i nije potreban nikakav recept. Međutim, na uputstvima za upotrebu bilo kog proizvođača se može pročitati da se pilula može koristit samo u izuetnim slučajevima (a najviše 2 puta godišnje), te da ne može biti redovan način kontracepcije.

Kako prvenstveno uopšte ne bi ni došlo do neželjene trudnoće, jako je važno razmisliti o drugim bezbednim i redovnim načinima kontracepcije, a kada je "pilula za dan posle" jedini način zaštite, savet lekara bi trebao da bude obavezan.

Ova pilula bila je tema koja se našla na profilu poznatog TikTokera i studenta medicinskog fakulteta, Miće Ašćerića. Ali ono što je, možemo reći, čak i zabrinjavajuće je to da je on u videu pričao da je "zabluda da se ova pilula može piti samo 1-2 puta godišnje i da žene koje to misle žive u laži", dalje je u videu rekao da žene mogu da piju pilulu "kad god im ona zatreba, pa čak i više puta mesečno".

Pomenuti tik toker je uklonio video snimak sa svog naloga, ali to nije sprečilo burne reakcije.

Edukacija na internetu i slušanje o medicini i lečenju od raznih influensera može biti čak i jako opasno. Zato smo kontaktirali specijalistu ginekologije i akušerstva, dr Draganu Tomović kako bismo saznali zašto "pilula za dan posle" ne bi trebalo da se često uzima.

Doktorka je naglasila da pilula "nije opasna" te se zato može naći u slobodnoj prodaji, ali ako je nekome jedini i česti vid kontracepcije, onda je u pitanju "zloupotreba".

To je pilula koja je napravljena za hitnu kontracepciju i nije poenta koristiti je svaki mesec. Ako se već dolazi u situaciju da su rizični seksualni odnosi tako česti, onda je bolje preći na oralnu kontracepciju", rekla je za Espreso dr Dragana Tomović.

Ona nam je dalje objasnila da se radi o piluli koja sadrži određenu vrstu progesterona i da je važno da se popije u roku od maksimalno 72 sata od rizičnog odnosa.

Pilula / Ilustracija
Pilula / Ilustracijafoto: AP

"Najbolje bi bilo da se popije do 12 sati posle odnosa jer tada ima najizraženiji efekat, ali ukoliko prođe više od 3 dana odnosno više od 72 sata, onda i ne može da se očekuje da će imati bilo kakav efekat to jest neće moći da zaustavi trudnoću", objasnila nam je sagovornica.

A ukoliko bi neko uzimao pilulu i češće nego predviđeno, doktorka je za Espreso navela da može doći do neki od sledećih negativnih efekata.

"Može da se poremeti ciklus, tačnije može da se poremeti ritam krvarenja tog, ali i više narednih mentrualnih ciklusa, može doći i do mučnine, vrtoglavice, glavobolje, osetljivosti grudi, a može uticati i na raspoloženje", navela je dr Dragana Tomović.

Apoteka
Apotekafoto: Filip Plavčić

Iako pilule mogu da se nabave u apoteci bez recepta, opet je važno posavetovati se sa ginekologom.

Ginekolog može na osnovu ultrazvučnog pregleda da vidi da li je bila ovulacija i da li je devojka u rizičnom periodu plodnih dana, te ukoliko doktor ustanovi da nije došlo do začeća, nije potrebno uzimati hitnu kontracepciju", objasnila je za kraj naša sagovornica.

Primamljivi oglasi i relativno niska cena doveli su do široke upotrebe i do toga da se mlade devojke lako odlučuju da tu pilulu kupe. Zbog činjenice da u Srbiji još uvek postoje izražene predrasude o savremenoj kontracepciji, razgovor o ovome sa lekarima, stručnjacima ili prijateljima jako je važan, naročito ako se ima u vidu da u seksualnoj vezi odgovornost imaju oba partnera.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.