U JUGOSLAVIJI SU OVO BILI VRHUNSKI SPECIJALITETI: Danas su RECEPTI skroz ZABORAVLJENI
Baba, Foto: Profimedia

stara kuhinja

U JUGOSLAVIJI SU OVO BILI VRHUNSKI SPECIJALITETI: Danas su RECEPTI skroz ZABORAVLJENI

Specijaliteti iz stare Jugoslavije često su nešto što danas nikako ne možemo naći u restoranima

Objavljeno:

Za vreme stare Jugoslavije domaćice nisu imale toliku raznolikost u izboru namirnica, pa su se često snalazile sa onim što su imale – tako je i nastala većina ovih specijaliteta.

Specijaliteti iz stare Jugoslavije često su nešto što danas nikako ne možemo naći u restoranima. Evo o čemu se radi:

1. Pihtije

Pihtije
Pihtijefoto: Printscreen/Youtube/ Bokina kuhinja

U ekspres lonac se stave svinjske nogice, uši, repovi, butkice, šuplje juneće kosti i to se kuva ceo dan na smederevcu. A onda se kasnije začinjena supa razlije po tanjirima i kada se stegne, pihtije se služe kao predjelo na slavama.

2. Žumance sa šećerom

Ako je dete htelo da jede nešto slatko, majka je uzimala žumance i šećer i mutila smesu dok ne bi „pobelela od muke“, a onda je to dete jelo u slast. Da li možete da zamislite sada da detetu date sveže jaje sa šećerom? Danas je to sasvim zaboravljen slatkiš.

3. Hleb i mast

Hleb i mast
foto: Printscreen

Svi oni koji su odrastali osamdesetih godina prošlog veka sećaju se sreće i zadovoljstva nakon što bi, iz celodnevne igre napolju, došli kući na večeru i pojeli krišku hleba namazanom mašću i posutom crvenom začinskom paprikom. Oni koji bi hteli da se zaslade, jeli bi krišku masti sa šećerom.

4. Boranija nasuvo

Boranija
Boranija foto: Bakina kuhinja

Krompir, luk, šargarepa i boranija se stave u tepsiju, dodaju se 3 kašike masti i malo vode i začina i gurne se u rernu da se skrčka. A gde je meso? Pa imate boraniju, šta će vam meso?!

5. Čorba od praziluka

Neki još uvek imaju traume od prekuvanih niti praziluka koje slobodno plutaju po tanjiru. To je čorbica koja krepi dušu, ali smo je mi danas zanemarili. Koliko je prošlo od vremena kada ste poslednji put pojeli pun tanjir čorbe od praziluka?

6. Škembići u saftu

Škembići
Škembićifoto: Printscreen/Youtube/Njam food

U kafani su ljudi odlazili specijalno na škembiće. Znalo se da ne postoji ukusnije kafansko jelo od škembića u saftu. Danas skoro da nema restorana koji na svom meniju ima škembiće.

7. Pohovan mozak

Specijalitet samim tim što mozak ne možete naći nigde u mesarama. Kao ni svinjsku glavu.

Koji od specijaliteta iz stare Jugoslavije vi pamtite? Pišite nam u komentarima.

(Espreso/Stil)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.