SERIJA POTRESA U FEBRUARU ZABELEŽENA U GRADU NA IBRU: Čak 11 zemljotresa pogodilo Kraljevo!
Zemljotres, Foto: Wikipedia

zvanični posaci

SERIJA POTRESA U FEBRUARU ZABELEŽENA U GRADU NA IBRU: Čak 11 zemljotresa pogodilo Kraljevo!

U Odeljenju za poslove civilne zaštite kraljevačke Gradske uprave ističu da nema razloga za paniku

Objavljeno:

Prema podacima sa zvaničnog sajta Republičkog seizmološkog zavoda Srbije na teritoriji Kraljeva od početka februara dogodilo se čak 11 blažih zemljotresa, jačine od 1,5 do 2,4 jedinica Rihterove skale.

Zemljotresi ovog intenziteta, kako navode republički seizmolozi, ne mogu izazvati oštećenja na objektima u epicentralnoj oblasti, pa tako nijedno od pomenutih podrhtavanja tla nije izazvalo štetu, ali su svakako doprineli uznemirenosti Kraljevčana kojima je u svežem sećanju razorni zemljotres, snage 5,4 rihtera, koji je 3. novembra 2010. u 01.56 zadesio usnulo Kraljevo i okolinu.

I, dok se domaći stručnjaci bave seizmološkim i geološkim istraživanjaima, razmatrajući uticaj potresa u Turskoj, Siriji i Rumuniji na naša trusna područja, prvenstveno u centralnoj Srbiji, uz faktore povratnih perioda zemljotresa, u Odeljenju za poslove civilne zaštite kraljevačke Gradske uprave ističu da nema razloga za paniku.

- U istoriji Srbije nije se desio zemljotres poput ovog koji je opustošio delove Turske i Sirije, a ne treba ni očekivati potres takvog intenziteta. Najjači zemljotres u našoj novijoj istoriji, preko šest rihtera, bio je 1922. godine u Lazarevcu i nazvan je „Veliki beogradski zemljotres“, a drugi najjači desio se u Novom Sadu. Potresi koji su se prethodnih dana dogodili u Kraljevu ne mogu izazvati štetu a nisu neuobičajeni za ovo područje – kaže Zdravko Maksimović, rukovodilac Odeljenja civilne zaštite.

Kraljevo
foto: RINA

Ovo Odeljenje minulih nekoliko godina konstantno u gradu na Ibru sprovodi brojne vežbe i edukacije građana, kao i učenika ovdašnjih osnovnih i srednjih škola, o tome kako je najbolje i najbezbednije postupiti u slučaju zemljotresa.

Savete o ponašanju tokom eventualnog zemljotresa u objektima, kao i na otvorenom prostoru ili u automobilu, pre par dana objavio je i MUP Srbije. Prva rečenica na slikovnim uputstvima upravo glasi – Ne paničite!

(Espreso/Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.