BRAĆA TEOFILOVIĆ SAMI NAPRAVILI SKIJALIŠTE: Montirali MOBILNU ŽIČARU na prelepoj planini, skijaši ODUŠEVLJENI! FOTO
Kablar, Foto: RINA

UŽIVAJU SVI - OD 7 DO 77 GODINA

BRAĆA TEOFILOVIĆ SAMI NAPRAVILI SKIJALIŠTE: Montirali MOBILNU ŽIČARU na prelepoj planini, skijaši ODUŠEVLJENI! FOTO

Žičara koju su Teofilovići postavili je montažna, a njena prednost je što danas može biti na Kablaru, a sutra na Divčibarama

Objavljeno:

Jedna od najlepših srpskh planina zahvaljujući velikom entuzijazmu i dobroj ideji ljudi koji su tu ponikli, dobila je svoje skijalište koje je tokom ovih lepih sunčanih dana puno posetilaca. Braća Teofilović iz Čačka pre dve godine su kupili žičaru i odabrali stazu kod škole u Rošcima u dužini od 300 metara i nazvali je Kablar 1.

- Odlična je za početnike, takođe pogodna za srednje i dobre skijaše. Prethodne dve godine, smo organizovali ovde skijanje, bilo je dosta posećeno. Ono što je ovde najbitnije jeste da se narod druži, da naša deca ovde mogu da počnu sa nekim prvim koracima skijanja. Ranije smo imali i instruktora skijanja, koji je ove godine na Kopaoniku, ali moram istaći da je sosta dece naučilo prošle godine da skija”, rekao je za RINU Dragiša Teofilović jedan od osnivača ski staze na Kablaru.

Dragiša Teofilović
Dragiša Teofilovićfoto: RINA

Žičara koju su Teofilovići postavili je montažna, a njena prednost je što danas može biti na Kablaru, a sutra na Divčibarama. Ove godine nije bilo snega do februara, ali čim je pao i formirao se beli pokrivač ljubitelji zimskih sportova stigli su sa punom opremom na stazu. Tokom prethodne dve sedmice bilo je organizovano skijanje, a oko 100 skijaša uživalo je u svim lepotama koje Kablar ima.

„Ono što je ovde potrebno da bi se organizovalo skijanje jeste da svako od kuće ponese šta može, pršutu, slaninu, rakiju, čaj i bilo šta kako bi ovde mogli da provedemo čitav dan. Kablar je prelep i sa sobom nosi mnogo mogućnosti i zato je bitno da imamo sadržaje. Mi smo ovde preko leta imali i terensko jahanje. Ovoj našoj planini fali sadržaja, mi smo pokrenuli ski stazu, rekreativno jahanje, valjale bi gore neke klupice, letnjikovce, restoran na primer i tako dalje... turisti kad dođu imaju samo dobar pogled sa Kablara, nemaju drugih sadržaja”, rekao je Dragiša.

Skijalište
Skijalištefoto: RINA

Na ovoj planini sve vrvi od života, naročito vikendom kada se na skijanje i sankanje stazom Teofilovića upute mnoga deca sa roditeljima. Može se reći da na Kablaru skijaju svi, od 7 do 77 godina. Ono što takođe doprinosi izuzetnim turističkim potencijalima Kablara jeste njegova pozicija i blizina velikih centara, ali i dobra putna infrastruktura. Nedostaju restoran i smeštajni kapaciteti.

1 / 9 Foto: RINA

- Ova naša priča apsolutno se ne zasniva na materijalnoj osnovi, svi od kuće imaju nešto što bi mogli da ponesu kiseli kupus, slaninu, pršutu, ono što je važno reći jeste za malo se dobija puno, radost i uživanje najmlađih i najstarijih. Mnoga deca bi ovde volela da ostanu da spavaju, to nam je jedan od problem i o tome razmišljamo za sledeću godinu. Već smo negde u najavi da ćemo moći bar tri dana da spojimo, a to su petak, subota i nedelja, jer već imamo neke ljude koji su krenuli u priču turizma, jer će možda moći neki skijaši kod njih da prespavaju”, pojasnio je Radoš Teofilović.

Radoš Teofilović
Radoš Teofilovićfoto: RINA

Sa svojih 889 metara nadmorske visine planina Kablar možda nije izuzetno masivna, ali svi koji je posete kažu da je prelepa. Ko dođe jednom uvek se vraća.

(Espreso / RINA)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.