NIKADA NE BISTE POMISLILI DA SE BORI SA OPAKOM BOLEŠĆU: Božana ima metastaze na plućima i mozgu, ali se ne PREDAJE!
Božana Bojbaša, Foto: Budi human

1439 na 3030

NIKADA NE BISTE POMISLILI DA SE BORI SA OPAKOM BOLEŠĆU: Božana ima metastaze na plućima i mozgu, ali se ne PREDAJE!

Božana nam je objasnila kako bi izgledao tok lečenja

Objavljeno:

Božana Bojbaša je nasmejana devojka, za koju na prvi pogled nikada ne biste rekli da se svakodnevno suočava sa zloćudnom bolešću koja joj crpi sve atome snage.

2014. godine joj je prvi put operisan primarni tumor, benigni ameloblastom. Nakon toga usledile su još tri operacije, 2017. godine rađena je rekonstrukcija vilice kosti delovima fibule, dok je 2022. uklonjen tumor. PH analiza je pokazala da se radi o metastazi ameloblastoma.

Božana je za Espreso portal do detalja objasnila kako je izgledao tok otkrivanja bolesti i sa kojim se mukama suočavala.

Već godinama se borim sa tumorom - ameloblastomom. U pitanju je odontogeni tumor vilice. Prvo sam operisana 2014. godine, a zatim 2016. godine usled ponovnog vraćanja tumora. Nakon manje od godinu dana, tumor se vratio i lekari su bili prinuđeni da mi urade rekonstrukciju vilice fibulom. Operacija je bila uspešna, te sam se nakon par meseci oporavila i vratila normalnom zivotu.

Božana Bojbaša
foto: Privatna arhiva

Tu se Božanine muke nisu završile jer su joj krajem prošle godine dijagnostikovane metastaze, ali se i pored toga ova nasmejana i hrabra devojka bori protiv opake bolesti.

Nažalost, u novembru 2022. godine prvi put sam imala parcijalne napade, kada mi se stopalo pomeralo samo od sebe, što nisam uopšte mogla da kontrolišem. Magnetnom rezonancom se utvrdilo da imam tumor na moždanoj ovojnici. Prilikom priprema za operaciju tog tumora, rendgenom pluća primećene su brojne promene na oba plućna krila po tipu metastaza. Operisana sam i tumor na moždanoj ovojnici je uspešno odstranjen, nakon čega sam bila podvrgnuta X nožu, od čega se trenutno oporavljam. PH analizom, patolozi su utvrdili da je u pitanju metastaza ameloblastoma. Do tada su tvrdili da je u pitanju benigni tumor, što se ispostavilo kao netačno, iako je PH analiza rađena nakon svake operacije, kao i prilikom biospija koje su vršene pre svake operacije. Zvanično je postavljena dijagnoza metastazirajućeg malignog ameloblastoma sa BRAF mutacijom - stadijum IV. Incidenca pojave ovog tipa ameloblastom je 1 u cak 10.000.000 slučajeva.

Božana nam je objasnila kako bi izgledao tok lečenja.

Tok lečenja funkcioniše tako što ja primim tri terapije, pa onda lekari procenjuju efikasnost terapije, nakon toga sledi ciklus od još tri terapije. To je praktično kao kad pacijent prima hemioterapiju, s tim što ova utiče samo na tumorske ćelije pa samim tim ne uništava zdrave. Bila bi verovatno oralna terapija, sada sam u pripremi za prve tri terapije, obzirom da je za njih prikupljen novac. Trenutno je u toku tranfer novca sa računa "Budi human" fondacije na račun privatne klinike na kojoj će se lečenje i obavljati.

Božana Bojbaš
foto: Budi human

Osvrnula se i na problem sa stopalom koji je posledica tumora na moždanoj ovojnici.

Problem sa stomalom je manje-više nebitan jer mislim da mi sve bolje i bolje ide. Tumor je bio oslonjen na mozak, na moždanoj ovojnici i pritiska je motornu koru mozga koja kontroliše desnu stranu tela. U suštini, tako sam i saznala za ovu bolest jer sam primetila da je stopalo počelo da se grči samo od sebe, nisam mogla to da iskontrolišem. U toku tih kontrakcija nisam mogla ništa da uradim nogom. Mogla sam jedino gornjim delom, sa stopalom nikako. To je trajalo oko 2 minuta i onda postepeno jedan po jedan prst počinje da se vraća u normalu. To mi je bila jedna vrsta opomene, međutim to je bila noga iz koje su mi izvadili kost za operaciju vilice, te sam sve pripisivala tome dok mi se jednog dana nije oduzela cela desna strana, dodaje Božana.

Oblik tumora kakv Božana ima nije tako čest, ona je jedna od par ljudi u svetu koji su dobili ovakve metastaze.

Najgore od svega je to što je taj tumor toliko podmukao, benigni i maligli tumor su jako slični kada se posmatraju pod mikroskopom za koju do sada nisam znala. Vrlo je moguće da je ovo i maligni tumor. Kod mene je dao dve metastaze, jedna je na plućima, druga na mozgu. Koliko sam uspela da istražim do sada, obzirom da studiram farmaciju, ovo se desilo još jednom ili možda dva puta u svetu, zaključila je Božana.

Za Božanu! Budimo humani!

Pomozimo Božani!

1439 na 3030

Dinarski racun: 160-6000001614796-35

Devizni racun: 160-6000001615940-95

IBAN: RS35160600000161594095

SWIFT/BIC: DBDBRSBG

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.