DA LI JE OVO NAJKONTROVERZNIJA ŽENA U SRPSKOJ ISTORIJI? Nazivana je POGRDNIM IMENIMA i sahranjena je BEZ CEREMONIJE
Draga Mašin, Foto: Wikipedia

sećanje na nju je obavijeno misterijom

DA LI JE OVO NAJKONTROVERZNIJA ŽENA U SRPSKOJ ISTORIJI? Nazivana je POGRDNIM IMENIMA i sahranjena je BEZ CEREMONIJE

Koliko je istine, a koliko mitova nastalo u godinama posle ubistva okružilo sećanje na ovu ženu?

Objavljeno:

Ubijena je u Majskom prevratu 1903. godine, a istorija je pamti kao nerotkinju, svojeglavu vladarku, glavnog krivca za pad dinastije Obrenović.

Kraljicu Dragu Mašin, jednu od najkontroverznijih žena u srpskoj istoriji, zaverenici su ubili zajedno sa kraljem Aleksandrom Obrenovićem i čelnicima tadašnje srpske Vlade. Mnogi momenti iz života ove neobično obrazovane žene, anatemisane i u zvaničnim naučnim izvorima ostali su manje poznati.

Draga Obrenović, devojačko Lunjevica, je bila kraljica Srbije i supruga kralja Aleksandra Obrenovića, poslednjeg kralja iz dinastije Obrenovića.

Draga je navodno bila okorela bludnica koja je zaludela deset godina mlađeg kralja Aleksandra i pokušala je da na srpski presto dovede svog brata. Važi za glavnog krivca masakra kraljevskog para u noći između 28. i 29. maja 1903. kad je ugašena dinastija Obrenovića.

Ovo obrazloženje je korišćeno kao opravdanje krvavog Majskog prevrata, posle kojeg su zaverenici na presto Srbije doveli Karađorđeviće. Režimska propaganda je od tada satanizovala Obrenoviće, a naročito kraljicu Dragu, koja je želela da bude pisac, a igrom sudbine je postala kraljica.

Draga, unuka vojvode i finansijera prvog i drugog ustanka Nikole Milićevića Lunjevice, u devetoj godini je poslata u Beograd da završi osnovnu školu, ali i “Ženski zavod”, u kojem je savladala ruski, francuski i nemački jezik. Ubrzo je napravila skandal i osramotila porodicu (u to vreme se tako smatralo), jer je počela da zarađuje kao novinar, prevodilac i pisac, pišu Novosti.

Koliko je istine, a koliko mitova nastalo u godinama posle ubistva okružilo sećanje na Dragu Mašin?

Odgovore na ta pitanja postavili su stručnjaci Muzeja rudarsko-takovskog kraja u Gornjem Milanovcu.

- U pitanju je bila jedna od najtragičnijih antiheroina srpske istorije - napominje Jelena Vukčević, istoričarka trsteničke Muzejske zbirke.

- Često je u javnosti bila jedini krivac za pad dinastije Obrenović od koje se očekivalo da podari naslednika.

Kralj i kraljica Obrenović
Kralj i kraljica Obrenovićfoto: Profimedia

Zaboravilo se da je bila i humanitarna radnica, književnica, prevoditeljka, pokroviteljka Jovanu Steriji Popoviću, podigla spomenik Jovanu Iliću.

- Pre nego što su tela kralja i kraljice preneta s travnjaka ispred dvora na Staro groblje u dvoru je izvršena obdukija - istražuje dr Ana Stolić.

Opelu očitanom na brzinu u kapeli na groblju kod stare Crkve Svetog Marka prisustvovao je samo kraljev sabor.

Kraljevski par je sahranjen bez ceremonije i oglašavanja zvona. Otkopani su grobovi Obrenovića, najpre kneza Milana, sina kneza Miloša, ali je bio premalen. Potom je otvoren grob Ane Obrenović u koji su smešteni kovčezi kralja i kraljice.

Posle okrutnog ubistva, Aleksandar je režimskom propagandom proglašen za ludaka, a Draga za ženu bez morala.

(Espreso / Lepote Srbije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.