15 STEPENI U TOKU OVE SEDMICE: Posle najhladnije nedelje, prave PROLEĆNE temperature!
Sunčano, Foto: Emilija Jovanović

vremenska prognoza

15 STEPENI U TOKU OVE SEDMICE: Posle najhladnije nedelje, prave PROLEĆNE temperature!

Četvrtak i petak biće u Srbiji pravi prolećni

Objavljeno: 11:14h

Prethodnu sedmicu obeležio je najhladniji deo zime od njenog početka. Jutarnje temperature spuštale su se u gradovima do minus 13 stepeni, na višim planinama do minus 20 stepeni, dok je najniža temperatura izmerena u Sjenici, minus 24 stepena. Ledeni dani uveliko su iza nas, a pred nama je sedmica nalik prolećnom vremenu, iako je do kalendarskog početka proleća ostalo nešto više od mesec dana.

Današnje jutro u Srbiji bilo je hladno, uz minimalne temperature u minusu. Ipak, pred nama je topliji dan. Biće uglavnom pretežno sunčano ili umereno oblačno. Maksimalna temperatura biće od pet do 10 stepeni, u Beogradu do osam.

I narednih dana veći deo Evrope i Srbija biće pod uticajem veoma snažnog anticklona. Ovo polje veoma visokog vazdušnog pritiska uslovljavaće i vrlo visok vrednosti pritiska, ali sprečavaće i prodor oblačnih i padavinskih sistema sa Atlantika unutar evropskog kopna i do Srbije.

Kafići, Lepo vreme, Sunčano, Sunce, Bašte, Kafić
foto: Emilija Jovanović

U utorak u većem delu Srbije biće više oblačnosti, a na istoku Srbije duvaće veoma jak severozapadni vetar. Jutarnja temperatura biće od minus čest stepeni na jugu do dva na severu, maksimalna dnevna od pet do 9 stepeni, u Beogradu do 7 stepeni. Već u sredu biće toplije, masimalna temperatura od osam do 12 stepeni, u Beogradu oko 10 stepeni.

Četvrtak i petak biće u Srbiji pravi prolećni. Očekuje se sunčano, uz slab južni vetar. Maksimalna temperatura tokom dana biće od 10 do 16 stepeni, u Beogradu do 15.

U petak i u subotu snažan ciklon premeštaće se iz centralne Evrope ka istočnoj. Ovaj ciklon svojim perifernim delom zahvatiće Srbiju i doneti promenu vremena. Već u petak posle podne i uveče očekuje se povećanje oblačnosti, ali pojačenje jugozapadnog vetra, koji će u Bačkoj i u Sremu biti veoma jak.

Kafići, Lepo vreme, Sunčano, Sunce, Bašte, Kafić
foto: Emilija Jovanović

U subotu se pod uticajem ovog ciklona i prelaska periferije hladnog fronta u sklopu njega, u Srbiji očekuje prolazno jačpe naoblačenje sa kišom i pljuskovima, a susnežic ai sneg očekuju se samo na najvišim planinama. Duvaće umeren do jak severozapadni vetar, u Vojvodini i na istoku Srbije i veoma jak, povrmeno sa olujnim udarima preko 70 km/h. Vetar će tokom dana slabiti, a padavine na severu Srbije prestati.

U nedelju će sa severa uslediti još jedono prolazno naoblačenje, samo u južnim i centralnim predelima sa kišom.

Iako se okom vikenda očekuje pogoršanje vremena sa padavinama, ostaće i dalje relativno toplo za sredinu februara. Jutarnje temperature biće od jedan do devet stepeni, a maksimalna dnevna od 10 do 15 stepenbi, u Beogradu do 13 stepeni.

Kafići, Lepo vreme, Sunčano, Sunce, Bašte, Kafić
foto: Emilija Jovanović

Od nedelje sa zapada se očekuje jačanje veoma snažnog anticiklona, pa će pod njegovim uticajem početkom sledeće sedmice ponovo biti stabilno.

S obzirom na to da je prosek maksimalne temperature za ovo doba godine od četiri do osam stepeni, vidimo da su one ovih dana oko prosečnih vrednosti, dok će u drugoj polovini sedmice biti toplije za pet do sedam stepeni od proseka.

(Espreso/Telegraf.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.