OVO JE NAJČUDNIJE SRPSKO IME: Mnogi se ne usuđuju da ga daju DEVOJČICI, a ima JAKO ZNAČENJE
Imena, Foto: Printscreen/Republički zavod za statistiku

DA LI BISTE VI TAKO NAZVALI DETE?

OVO JE NAJČUDNIJE SRPSKO IME: Mnogi se ne usuđuju da ga daju DEVOJČICI, a ima JAKO ZNAČENJE

Staro narodno ime nepoznatog porekla

Objavljeno: 17:48h

Iako je ovo ime izuzetno retko i svakako ne spada među 100 najčešćih imena koja se daju devojčicama u Srbiji, svi ga znamo.

Ravijojla je žensko staro narodno ime nepoznatog porekla koje je u narodnoj poeziji bilo ime čuvene vile. Otuda je preuzeto i za lično ime. Jedan od oblika ovog imena je i bez proj "j" - Raviojla.

Žene koje nose ovo ime smatraju se komunikativnim, prijateljski su nastrojene, živahne i omiljene u društvu. Lako uče i obrazuju se i ne mogu da zamislite život bez aktivnog, društvenog angažovanja.

Beba
foto: Anna Grigorjeva / Panthermedia / Profimedia

Najpoznatija Ravijojla je svakako vila iz narodne pesame o Kraljeviću Marku. U pesmi "Marko Kraljević i vila" Ravijojla je čuvar planine, i predstavnik onostranog sveta koji nastanjuju posebna bića i u koji je zabranjen ulazak običnim ljudima. Pesma je naravno simbolična, nastala u vremenu kada je potlačenom srpskom narodu bio potreban junak, nadčovek ogromne snage koji se teškim buzdovanom u ruci suprotstavlja jačim i nadmoćnijima, a čijoj hrabrosti, snazi i junaštvu ne mogu ništa ni vile - lepa i moćna nadprirodna bića.

(Espreso/ONa.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.