ZEMLJOTRES U TURSKOJ POMERIO I BEOGRAD: Seizmolog OTKRIVA ima li šanse da JAK zemljotres pogodi SRBIJU
Zemljotres, Foto: epa deniz tekin

obratite pažnju!

ZEMLJOTRES U TURSKOJ POMERIO I BEOGRAD: Seizmolog OTKRIVA ima li šanse da JAK zemljotres pogodi SRBIJU

Kaže i da će još par dana u Turskoj da "puca" a onda ćemo da vidimo šta će da se dešava

Objavljeno:

Otkako je u ponedeljak rano ujutro jak zemljotres pogodio Tursku, oči Srba kao da su zakucane na sajt Seizmološkog zavoda pa prate svaki zabeležen potres i u našoj zemlji. Registrovani su na nekoliko lokacija u Srbiji jačine do 2 stepena, ali kako za Telegraf.rs objašnjava seizmolog Slavica Radovanović, većina tih lociranih nisu u stvari zemljotresi, već potresi od miniranja.

Ona ističe da i zabeležni zemljotresi u Srbiji nisu posledica, razornog u Turskoj, i napominje da takav, jačine od 7 stepeni pa naviše, nama ne može da se dogodi.

Podseća da se u Srbiji godišnje dogodi oko 1.500 zemljotresa, i otkriva da ulazimo u period učestalih.

- Zemljotresi koji su zabeleženi prethodnih dana u Donjem Milanovcu, Boru, Majdanpeku, nisu zemljotresi, to su posledice miniranja. Imali smo samo u Užicu, Bajinoj Bašti, dva u Kraljevu i dva u Obrenovcu. Svi ostali locirani nisu - kaže Radovanović za Telegraf.

Slavica Radovanović
foto: Printcsreen/RTS

Ona navodi da Srbiji ne može da se dogodi zemljotres od 7 stepena. Objašnjava i da smo mi na periferiji događanja.

Kaže i da će još par dana u Turskoj da "puca" a onda ćemo da vidimo šta će da se dešava.

- Biće još par dana sigurno pražnjenja na tom prostoru, pa ćemo da vidimo kojim putem će ovo da krene. Bile su dve male Rumunije, ali to ne znači da je ona na redu, ona može da se dogodi za godinu dana. Videćemo da li će sve ovo ići ka Libanu - kaže Radovanovićeva.

Ponavlja da razornost zemljotresa zavisi od energije koja je uspela da se sakupi, i dubne raseda koji je aktiviran. Navodi i da za Tursku nije neuobičajeno da se dogode dva jaka zemljotresa u kratkom roku, a da to sve zavisi od nakupljene seizmičke energije.

Kaže i da je nekoliko elemenata dovelo do toga da bude ovako razoran u Turskoj.

- Gradnja, drugi je vreme kad se zemljotres dogodio i dubina na kojoj se dogodio. Dogodio se u prostoru gde ima prličan broj objekata zidan van standarda ili su zidani ranije nego što su standadi za gradnju donešeni, i dogodio se u vreme kada je najveći broj bio u svojim kućama - kaže naša sagovornica i objašnjava da energija ide ka Evropi.

Vatrogasci u Turskoj, Zemljotres, Turska, Vatrogasci
foto: MUP

Prema njenim rečima, naime, kada se dogodi zemljotres seizmološki talasi putuju kroz zemljinu koru isto kao kada bacite kamen u vodu, pa ti talasi dolaze do seizmoloku stanicu.

- Od ovakvog zemljotresa u Turskoj, i Beograd se pomerio nekoliko mikrona od zemljotresa, ali mi nismo osetili. Jer kad se seizmika lagano prenosi s jedne na drugu stranu, mi to ne primećujemo. U blizini epicentra, na 200 kilometara, taj seizmički talas ima brže vibracije. Mi smo na periferiji svih tih događanja. Dešava nam se i to ponekad iako smo smešteni na mestu gde se oseća uticaj zapada, i iako se anadolijski blok, turski, rotira ka zapadu i pritiska Grčku. Ti pritisci se preko Bugarske i Grčke prenose na nas ali mi smo daleko od tih granica pa se na tom putu do nas, dogodi mnogo malih zemljotresa tako da do nas dođe malo seizmičke energije - objašnjava Slavica Radovanović.

Po ko zna koji put ponavlja da zemljotres ne može da se prognozira kog dana i u koje vreme će tačno da se dogodi, ali kaže da ulazimo u period godina učestalih zemljotresa.

- Seizmičnost se u pojedinimm prostorima podiže a u drugim snižava, pa onim, u kojima su nekad bili istorijski zemljotresi, opet dolaze, imamo ciklus. To ne znači da će se desiti u istom mestu, ali da na istom prostoru.

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.