NA SRETENJE MOŽETE DA SPOJITE SLOBODNE DANE I NAPAVITE ODMOR OD 9 DANA: Evo koji su NERADNI DANI za državni praznik
Sretenje, Foto: Nemanja Pančić

praznik

NA SRETENJE MOŽETE DA SPOJITE SLOBODNE DANE I NAPAVITE ODMOR OD 9 DANA: Evo koji su NERADNI DANI za državni praznik

Srbija obeležava Dan državnosti 15. i 16. februara

Objavljeno:

Sretenje je jedan od najbitnijih u političkom, kulturnom i istorijskom kalendaru Srbije. Pored toga što je Dan državnosti, on je i Dan ustavnosti Srbije, kao i dan sećanja na početak Srpske revolucije (odnosno Prvog srpskog ustanka).

Dan državnosti Srbije se slavio do nastanka Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, nakon čega je ukinut. Stoga je Skupština Srbije 10. jula 2001. godine odlučila da Sretenje bude Dan državnosti. 15. februar 1804. počeo Prvi srpski ustanak i počela borba za oslobođenje od Turaka.

Karađorđe
Karađorđefoto: Vikipedija / Javno vlasništvo

15. februar 1835. Skupština u Kragujevcu donela je Sretenjski ustav, prvi ustav Srbije, jedan od najmodernijih, najdemokratskijih i najliberalnijih ustava svog doba. Njime je u Srbiji ukinut feudalizam (među prvima u Evropi) i ujedno je predstavljao najistočniji odblesak Francuske revolucije.

Srbija obeležava Dan državnosti 15. i 16. februara od 2002. godine, koji su neradni dani. Ako planirate da putujete za praznike, dobra vest je da možete sebi da organizujete pravi mini odmor. Tačnije, ukoliko uzmete tri dana odmora, uz slobodne vikende i dva praznična dana, možete da spojite čak devet neradnih dana.

Putovanje
Putovanjefoto: Profimedia

U narodu postoji verovanje da se na Sretenje sreću zima i leto. Ako tada osvane sunčan dan, a medvedi uplašeni od sopstvene senke vrate se u zimski san, veruje se da će zima potrajati još šest nedelja. Jedan od običaja je i da se na Sretenje Gospodnje obavezno pale sveće, jer se veruje da plamen sveće kuću štiti od groma i drugih nesreća, ali i da ima čarobnu moć. Najzanimljivije od sretenjskih verovanja jeste da mlade devojke treba da paze danas koga će prvo ujutru sresti, jer će im mladoženja baš takav biti po izgledu i karakteru.

(Espreso / Mondo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.