"PUKAO ME BES": Na današnji dan je nasmrt PRETUČEN novosadski DOBRI DUH, sugrađani čuvaju Blekija od ZABORAVA
Kristijan Kostić Bleki, Foto: YOUTUBE/BLEKI NOVI SAD

sećanje na legendu uličnog bluza

"PUKAO ME BES": Na današnji dan je nasmrt PRETUČEN novosadski DOBRI DUH, sugrađani čuvaju Blekija od ZABORAVA

Ulični svirač je završio na ulici jer je svojevremeno prodao stan da prijatelju plati operaciju srca

Objavljeno:

Kristijan Kostić Bleki (61), legenda novosadskog uličnog bluza, zverski je pretučen 9. februara prošle godine u centru grada, zbog 300 dinara koje je njegov krvnik potrošio na paklicu cigareta.

Blekija je ubrzo potom preminuo od povreda, a Žarko Riđički (21) iz Žablja osuđen je na kaznu zatvora u trajanju od 18 godina.

Riđičkog je sudsko veće Višeg suda u Novom Sadu teretilo za teško ubistvo na svirep i podmukao način uz krivično delo razbojništva jer je od Kostića uz pretnje uzeo novac. Kada mu je oštećeni dao 390 dinara, koliko je imao, optuženi je počeo zverski da ga tuče nakon čega je i urinirao po njemu!

Bleki
Blekifoto: YOUTUBE/BLEKI NOVI SAD

Ponizio žrtvu, pa lagao da nije

Sudsko veće uzelo je u obzir da je Riđički u vreme izvršenja krivičnog dela bio mlađi punoletnik jer mu je nedostajalo tri meseca da napuni 21 godinu te mu nije izreklo maksimalnu kaznu predviđenu za to krivično delo, a to je doživotni zatvor. Takođe, olakšavajuća okolnost mu je i što ranije nije bio osuđivan, a kao otežavajuće okolnosti sudsko veće je uzelo u obzir broj povreda načinjenih pokojniku, ali i čin poniženja žrtve.

U toku suđenja Riđički je izjavio da nije ubio Kostića sa namerom, da nije hteo da se to desi, da je bio pijan i da nije urinirao po povređenom čoveku, ali su njegove navode demantovali video snimci sa lica mesta.

"Ja, supermen" i neko kao ti

Novosađanima omiljeni ulični svirač na gitari, koji je najčešće boravio u centru grada, pronađen je u lokvi krvi, bez svesti i disanja, u Kosovskoj ulici u blizini Riblje pijace. Nesrećni čovek je zadobio prelom lobanje i rebara i teškim povredama je ubrzo po prijemu u Urgentni centar podlegao.

Svojom svirkom svakodnevno je sugrađanima život činio lepšim, a o svojim mukama retko je govorio.

Bleki je postao beskućnik jer je svoj stan svojevremeno prodao da bi prijatelju dao novac za operaciju srca. Znao je samo da kaže: "Bitno je da sam u tom trenutku i ja nekome pomogao!"

Kostić je, kako pričaju Novosađani, bio dobri duh ovog grada.

Navodno, rođen je kao Ramiz Hamzić, ali je devedesetih promenio ime i uzeo majčino prezime i dedino ime, kako bi lakše dolazio do posla. Kako je i sam naveo u filmu "Ja, supermen", sedam godina je radio na RTV, ali je dobio otkaz i od tada mu je sve krenulo nizbrdo.

(Espreso / 24sedam, Ljiljana Keković)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.